Evvabin namazı, akşam namazından sonra veya kuşluk vaktinde kılınan nafile namazdır. Evvabin kelimesi 'dönen, Allah'a yönelen, tövbe eden' anlamındaki evvabın çoğuludur. İşte, konuya dair ayrıntılar...

'Evvabîn', tövbe edip Allah'a sığınanlar ve ona yönelenler anlamına gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.), evvabîn namazının vaktinin kuşluk vakti olduğunu bildirmiştir. (Müslim, Salatü'l-müsafirîn, 143, 144; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 366, 367, 372; Darimî, Salat, 153). Bunun yanı sıra akşam namazından sonra kılınan nafile namaz (Taberanî, el-Mu'cemü'l-evsat, I, 250; VII, 191) için de, 'Evvabîn namazı' tabiri kullanılmıştır. Hatta fıkıh geleneğinde ve halk arasında bu kullanım daha yaygındır.

Senetleri bakımından zayıf olmakla birlikte Resûl-i Ekrem'den (s.a.s.) nakledilen 'Kim akşam namazından sonra kötü söz söylemeksizin altı rekat namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk tutulur' (Tirmizî, Salat, 209; İbn Mace, İkame, 185) rivayeti de bazı alimlerce evvabîn namazı ile irtibatlandırılmıştır. Ayrıca Hz. Peygamberin kendisinin de akşam namazından sonra altı rekat namaz kıldığı rivayet edilmiştir (Bkz. Şevkanî, Neylü'l-evtar, III, 525).
Altı rekatlık bir namaz olan evvabîn namazı, tek selamla kılınabileceği gibi ikişer rekat halinde üç selamla da kılınabilir (Şürünbülalî, Merakı'l-felah, I, 148).