Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'nin harekatından sonra ülkenin kuzeydoğusunda ortaya çıkan yeni denkleme ilişkin değerlendirmesinde PYD'yi eleştirdi. Suriyeli Kürtlerin büyük çoğunluğunun hkümetle iyi ilişkileri olduğunu savunan Esad, PYD'ye ABD'yle işbirliği yaptığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Esad, Rus kanalı Russia Today ile söyleşisinde, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye'nin harekatının ardından yaptıkları anlaşmanın 'Suriye hükümetinin geçmişte Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde tam egemenliğini yeniden tesis etmeyi amaçladığın' söyledi. Esad, bu anlaşmayla 'Türklerin Suriye'yi istila etme bahanesinin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini' belirtti.

Bir iktidar paylaşımı anlaşmasının gündemde olmadığını söyleyen Esad, Kürtleri hükümet güçlerine katılmaya çağırdıklarını, bazılarının bu çağrıya kulak verdiğini söyledi. Esad, 'Kürtlerin büyük çoğunluğunun hükümetle iyi ilişkileri olduğunu ve hükümeti desteklediklerini savunurken PYD'yle durumun farklı olduğunu söyledi. Esad PYD'yi, 'Amerikalılardan silah ve para desteği almakla', 'Amerikalılarla birlikte petrol kaçakçılığı yapmakla' suçladı.

Esad, PYD'nin son birkaç yıldaki stratejisinin 'Amerikalıları Suriye'de kalmaya davet etme, ABD gitmek istediğinde öfkelenme ve Suriye ordusuna katılmayı reddetme' yönünde olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ İHLAL EDİYOR'

Esad, Türkiye'nin harekatını da 'egemenlik ihlali' olarak eleştirirken, ülkesinin Türkiye halkı değil Türkiye hükümetiyle sorunu olduğu tezini yineledi. Suriye Devlet Başkanı, 'Türk halkı bizim komşumuz, ortak bir tarihimiz var, onları düşmanlaştıramayız. Düşmanımız Erdoğan, onun politikaları ve onun çevresi' dedi.

'İDLİB ÖZGÜRLEŞTİRİLECEK'

Esad, büyük çoğunluğu Heyet Tahrir el Şam örgütünün (eski El Nusra) kontrolünde olan İdlib vilayetinde de operasyon sinyali verdi. 'İdlib'in özgürleştirilmesinin uzun sürmeyeceğini ama şu anki planlarının nihai savaştan çnce sivillerin bölgeden çıkarılması olduğunu' söyleyen Esad, 'Çıkarımız, sivilleri korumak için teröristleri öldürmekte yatıyor, masum sivilleri teröristlerin gözetiminde bırakmakta değil' ifadelerini kullandı.

'BATI KAMUOYUNUN FİKRİ DEĞİŞİYOR'

Esad, Batı'nın kendisine bakışının değişmekte olduğu görüşünü de paylaştı. Haziran 2018'den bu yana yabancı bir basın kuruluşuna konuşmamış olan Esad, Batı medyasına kasten konuşmadığını ama 'dünyadaki ve özellikle Batı'daki kamuoyu görüşünün son birkaç yılda değişmeye başladığını' söyledi. Esad, Batı kamuoyu için 'Yetkililerinin onlara bölgede, Ortadoğu, Suriye ve Yemen'de yaşananlara dair çok fazla yalan söylediğini biliyorlar. Bir yalan olduğunu biliyorlar ama gerçeği bilmiyorlar. Dolayısıyla bu gerçek hakkında konuşmanın vakti geldi' dedi.