Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme hakkında, "Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye - ABD ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular oldu. Bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz neler yapacağız bunları konuşmamız lazım" dedi.

Biden'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasından sonra Erdoğan ile gerçekleştireceği ilk yüz yüze görüşmede, Türk-Amerikan ilişkilerindeki "fırsat ve anlaşmazlıkları" ayrı ayrı ele alacağı, insan hakları ve değerler konusunu da önemli bir ayrı başlıkta değerlendireceği kaydediliyor. İki lider, Biden 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra sadece 23 Nisan'da telefonda görüşmüşlerdi. O konuşma sırasında Biden'ın önce Erdoğan ile NATO Zirvesi'nde bir araya gelmek istediğini kaydettiği, ardından da 24 Nisan açıklamasında "soykırım" ifadesini kullanacağını söylediği basına yansımıştı.

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumdayız" sözlerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor. Biz kendi sınırlarımızı korurken NATO'nun sınırlarını da koruyoruz. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz.

Müttefiklerimizle ittifaka verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizeceğiz. NATO'nun yüzleştiği sınamalar karşısında güvenilir bir müttefik olarak kritik sorumluluklar üstlendik, üstleniyoruz.

NATO Zirvesi sonrasında kardeşim Aliyev ile davetine icabetle Azerbaycan'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğim. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, bölgemizin barış, refah ve istikrarının teminatıdır. Süreç içerisinde Azerbaycan Karabağ'da tarihi bir zafere imza atarak 30 yıllık işgale son vermiştir. Karabağ Zaferi kalıcı istikrarın kapısını aralamıştır.10 Aralık 2020'de Bakü'de düzenlenen Zafer Geçit Töreni'ni izlemiştim. Bu kez zaferin kazanıldığı topraklara gideceğiz. Şuşa'yı inşallah ziyaret edeceğiz. 16 Haziran'da A Milli Futbol Takımımızın Galler'le oynayacağı maçı da Aliyev ile izleyeceğiz.

"HASTANEYE SALDIRI PKK'NIN NASIL VAHŞİ BİR ÖRGÜT OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR"

"Türkiye olarak aynı anda birçok terör örgütüyle mücadeleyi yürütüyoruz. Dün Afrin'deki Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırı, PKK'nın nasıl kalleş, vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir.

Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum."

BİDEN İLE ZİRVE ÖNCESİ F-35 VE S-400 MESAJI

Birinci derecede ABD-Türkiye ilişkilerini masaya yatırmak gerekiyor. Dedikoduları geride bırakarak neler yapmamız gerekiyor, bunu konuşacağız. Görüşme alanımız çok geniş. 24 Nisan çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşım oldu. Bu yaklaşımı beklemezdik, bizi üzen bir yaklaşım oldu. Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye ABD ile NATO'da müttefik bir ülke. İki müttefikin NATO ile uzaktan yakından alakası olmayan Ermeniler konusunda bize karşı bir yaklaşıma girmesi bizi rahatsız etmiştir. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değil. F-35 konusunda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde, ahdini yerine getirmeyen bir ABD vardır. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Ciddi manada parça alma işlemini Türkiye'den yaptıkları halde, 700-750 civarında parçayı veren Türkiye var. 5 F-35 verilmiştir, bu F-35'lere el koymak suretiyle gönderilmemiştir.

Patriotlar konusunda ABD sözünde durmamış, bunları geri almış. Biz de malum S-400 konusunda adım attık.