Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Mevcut rakamlar potansiyelimizi yeterince harekete geçiremediğimizi ortaya koyuyor. Ülkeler arasında ticaretin artması için hava, kara ve deniz yolu ulaşımının kalitesini artırmalıyız. Her türlü ticari gelişimine ülkem hazır. 2023 vizyonuna çok önem veriyoruz.

Bugün teşkilatın her yıl birçok konuda toplantılar yaptığımızı ancak somut projelerde yeterince mesafe alamadığımızı görüyoruz. Teşkilatı sahiplenme konusunda da bazı sorunlarımız var. Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Burada sorunları aşacağımıza inanıyorum. Zirvenin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inanıyorum.

MÜMKÜN DEĞİLDİR

Her ne kadar bu toplantı bir ekonomik işbirliği zirvesi olsa da asıl çerçevesi siyasettir, siyasi yaklaşımdır. Adımlarımızı atarken siyaseti bir kenara koymamız mümkün değildir. Birçok ülkemizin sıkıntıları var. Afganistan'ın, Azerbaycan'ın sıkıntıları var. Dağlık-Karabağ sorunu var. 20 yılı aşkın süredir devam eden görüşme bir neticeye ulaşamadı. Burada gerek ekonomi gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak adımlarımızı kararlılıkla atmalıyız. Ermenistan'ın işgalci tavrını her toplantıda dillendirmek durumundayız.

ASLA MÜSAADE EDEMEYİZ

Müslümanların töhmet altında bırakılmasına asla müsaade edemeyiz. Ülkelerimizi taarruza sürüklemeye çalışanların karşısında yer almalıyız. Öncelikli vazifemiz Suriye, Irak, Yemen gibi yerlerdeki fitne ateşini söndürmeliyiz, akan kanı durdurmalıyız.

Bu organizasyondaki emeği geçen kardeşlerime şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."