Dev otomobil üreticileri son 7 ay içerisinde neredeyse hiç sıfır kilometre araç üretmedi, mevcut sıfır kilometre araçların satışı yapılabiliyordu ancak yeni üretim yok denecek kadar azdı. ÖTV'nin gecikmesi ile beraber mevcut ikinci el piyasası neredeyse tavan yaptı. İnsanlar normal değeri 30 bin TL olan aracını 50 bin TL'ye kadar satışa çıkartmaya başladı. Bu durumda ikinci el otomobil satın alacak olan kişilerin mağdur olduğu görüldü. Bu duruma karşı ise devletten yeni hamleler geliyor. Eğer istenilen başarılabilirse ikinci el otomobil piyasasındaki uçuk rakamlar düşürülecek. Bu sayede vatandaşın ikinci el otomobil alış ve satışındaki düşüş yükseltilecek. Ayrıca haksız kazanç elde eden sürekli otomobil alıp satan kişilerinde önü bu şekilde kesilmiş olacak.

Sıfır kilometre otomobil üretimi yapmayan dev şirketlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert tepki geldi! Ülke içerisindeki ikinci el otomobil piyasasının durgunlaşmasına, ikinci el otomobillerin satış fiyatının yükselmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl Joy 1.0 SCe 72 bg özelliklerine sahip olan bu otomobil 72 bin TL iken 2020 yılı içerisinde 127 bin TL gibi uçuk rakamlara kadar çıktı. Bunun önlenebilmesi için hükümetten önlem paketleri geliyor, gerekiyorsa ilgili dev otomobil şirketine ülkemizde satış yasağı getirilecek. Ama devletin koyduğu kurallara uyarsa ülkemizde satış yapabilecek. Sıfır otomobil üreticilerine giden ilgili mevzuat gereğince ÖTV çıktığı tarihten itibaren otomobil üretimi olacak ve fiyatlar çok daha düşük tutulacak. Bu sayede ikinci el otomobil piyasasındaki düşüş sağlanmış olacak. Eğer ilgili şirket devletin getireceği kurallara uymazsa ülkemizde o şirkete satış yasağı getirilecek.

SIFIR OTOMOBİLLER ÜRETİLECEK, FİYATLARI DÜŞÜK OLACAK

Dev otomobil üreticileri olan şirketler geçtiğimiz 7 ay içerisinde neredeyse hiç sıfır kilometre araba üretmedi. Bu sayede hem mevcut sıfır kilometre araçların fiyatları yükseltildi hem de ikinci el araba piyasası yükseldi. Her iki tarafta olan satıcılar bu durumdan memnun ancak Türkiye'de iç pazarın hareketliliğini etkileyecek her türlü etkenden hükümet şikayetçidir. Bu durumda yapılması gereken sadece sıfır kilometre otomobil üretilmesi ve fiyatlarının düşük tutulmasıdır. Eğer ilgili şirket bu tebliğe uymazsa Türkiye'de satış yasağı getirilecek. Bundan önceki otomobilleri satın alanlar kullanmaya devam edebilecek ancak ilgili şirket bundan böyle Türkiye'deki tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak.

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASI DÜŞECEK!

2020 yılı Özel Tüketim Vergisi indirimi ile beraber hem sıfır kilometre araçların fiyatları düşecek hem de ikinci el araba piyasasındaki artış sonlanacak ve fiyatlar aşağıya çekilmek zorunda bırakılacak. Bundan böyle haksız kazanç elde eden tüm araba satıcıları, galericiler ve bireysel otomobil satıcıları fiyatlarını haksız kazanç elde edecek şekilde satamayacak. Değeri 30 bin TL olan aracı 50 bin TL'ye satanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası 20 bin TL'den 80 bin TL'ye kadar ağır yaptırımlar gelecek. Bu sayede ikinci el araba piyasasındaki artış sonlanacak, devlet bu ağır yaptırımları en son durumda mecbur olarak yapacak. Eğer kişiler ve firmalar haksız kazanç elde etmeye devam ederse bireysel kullanıcılar trafikten men edilecek, otomobil satın alması ve otomobil satması yurt içinde yasaklanacak. Kuruluş yani bir oto galeri ise yine aynı şekilde yurt içinde faaliyetleri durdurulacak.