Ankara çağrılara rağmen referandum inadından vazgeçmeyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni son kez uyardı. Bağdat ve Erbil’de muhatapları ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ Beklentimiz net referandum iptal edilmeli” dedi

YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Irak’a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yoğun bir görüşme trafiğine imza attı. Bağdat’da mevkiidaşı İbrahim Caferi, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Başbakanı İbadi ve Türkmen temsilcileri ile görüşer Çavuşoğlu, ardından Erbil’e geçerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri ile bir araya geldi. Görüşmelerin ana gündemi ise IKBY’nın bağımsızlık referandumu oldu.

BEKLENTİMİZ AÇIK VE NET

Görüşmelerinde muhataplarına referanduma karşı olduklarını açıkça aktaran Çavuşoğlu, bunu Irak Dışişleri Bakanı Caferi ile düzenlediği basın önünde de tekrarladı: Erbil'den beklentimiz son derece sade ve nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Kürt kardeşlerimizin de menfaati ve geleceği Irak'ın birlik ve beraberliğindedir. Bu konudaki düşüncelerimizi bir kez daha aktardık.

PKK’YA İZİN VERMEYİZ

Görüşmelerinde Irak’ta yuvalanan PKK’yı da gündeme getiren Çavuşoğlu, teröre karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Caferi ise "PKK, Irak'ta DEAŞ saldırılarından sonra yaşanan güvenlik zafiyeti ve krizden dolayı bazı bölgelere yayıldı. Onları buraya Irak getirmedi. Herhangi bir silahlı grubun komşu ülkelere karşı hamlelerde bulunmasına da izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.