Erdoğan, Doğu Akdeniz’de büyük bir fırsatın kaçırıldığını ifade ederek, “Kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin sorumsuzca adımlarının bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz” dedi.

BÜYÜK FIRSAT KAÇIRILDI

Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde Kıbrıs Rum Kesimi’nin sorumsuz tavırları nedeniyle bir kez daha olumsuz sonuçlanan müzakereler vardı. Erdoğan, “Doğu Akdeniz'de geçtiğimiz hafta maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı. Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz” dedi.

DOSTUNUZU KAYBEDERSİNİZ

Erdoğan, “Adaletin ve uluslararası hukukun gereği, hidrokarbon kaynaklarının adadaki tüm taraflara ait olması gerekiyor. Kıbrıs'taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz, bölgedeki yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınmalarıdır. Aksi takdirde sadece bölgede değil her alanda Türkiye gibi bir dostu kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaklar" diye konuştu.

İstanbul'da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak enerji kaynaklarının insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şeklide kullanılmasını savunuyoruz. Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz. 3. Nükleer projemiz için ilk adımlarımızı attık. Çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz" dedi. Erdoğan, "Ülkemiz jeopolitik konumu gereği önemli bir noktadadır. Enerji üreticileri ile tüketicileri arasında doğal köprü görevi görüyor. Transit bir ülke olarak elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle hatırı sayılı bir aktör konumundayız. Azerbeycan doğalgazının ülkemize sevkine olanak sağlayan Bakü-Tiflis-Ceylan hattını devreye aldık. Şimdi sırada TANAP hattı var" şeklinde konuştu

'ÖNCELİĞİMİZ GÜNEY KORİDORUMUZDUR'

Enerji konusunda Türkiye'nin önemine vurgu yapan ve "İlk önceliğimiz Güney gaz koridorumuzdur" diyen Dünyanın en önemli gaz tedarikçiklerinden biri olan Türk Akımı projesidir. Kazan-kazan anlayışıyla Doğu Akdeniz ve Irak başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız. Enerjide dengeler büyük oranda değişti. Akkuyu ve Sinop terminallerinin devreye girmesiyle enerjimizin yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız. Üçüncü bir nükleer güç santrali üzerinde de çalışıyoruz. Sanayi, tarım, uydu ve haberleşme gibi alanlarda da çalışacağız. Yıllık doğalgaz tüketimin en az yüzde 20'sini depolayacak bir sistem kuruyoruz. Türkiye'yi enerji üssü haline getirmekte kararlıyız" ifadesini kullandı. Katar krizine de değinen Erdoğan, “Körfez bölgesinde yaşanan gerilimin bir an evvel giderilmesini istiyoruz. Artık bölgede krizler istemiyoruz. Tüm tarafların meseleye sağduyuyla bakarak diyalog kanallarını açık tutması gerekiyor” dedi.

'KİMSEDEN İZİN ALACAK DEĞİLİZ'

Erdoğan şöyle konuştu: Enerji hinterlandındaki terör örgütlerinin yol açtığı kaos ve karmaşa, ülkelerimiz arasındaki iş birliğini zorunlu kılıyor. Enerji kaynaklarının güvenliği, terör örgütlerinin tasfiyesine bağlıdır. Türkiye olarak biz terörle mücadelede çok büyük bedeller ödedik. Hiç kimse Türkiye'nin, çevresinde olup bitenler karşısında tepkisiz kalmasını, kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız”