Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 Kamu İşletmeleri Raporu'nu yayımladı. Bu rapora göre, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'na (TRT) vatandaşın cebinden 1,8 milyar TL bandrol ücreti, 1 milyar TL de enerji payı aktarıldı.

TRT, bu dönemde 298,7 milyon TL ilan ve reklam geliri elde etti. Geçen sene bu rakam 264,7 milyon TL'ydi.

ELEKTRİĞE GELEN ZAMLAR TRT'YE YARADI

Elektriğe gelen yüksek zamlar nedeniyle TRT'nin elektrik faturalarından aldığı TRT payı miktarı, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 689,8 milyon TL'den 1 milyar TL'ye yükseldi ve rekor kırdı.

Elektriğe 2018 ve 2019'u kapsayan iki yılda toplam yüzde 72 oranında zam gelmişti.

GELİRİN YÜZDE 88'İ ELEKTRİK FATURASI VE BANDROLDEN

Sözcü'de yer alan habere göre, TRT 2019'da toplamda 3 milyar 170 milyon TL gelir elde ederken, bu gelirin yüzde 88'inini vatandaşlardan toplanan bandrol ücretleri ve elektrik faturalarından tahsil edilen TRT payları oluşturdu.

3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu'na göre, radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınan bandrol ücretleri TRT'ye aktarılıyor.

Ayrıca, vatandaşlar aktif elektrik enerjisi bedeli üzerinden yüzde 2 oranında TRT payı ödüyor.

BANDROL ORANI TV'DE YÜZDE 16, CEP TELEFONUNDA YÜZDE 10

Televizyondan radyoya, cep telefonundan ev sinema sistemine, akıllı kol saatinden bilgisayar ve tabletlere kadar çok sayıda cihazdan yüzde 16 ile yüzde 0,01 arasında değişen oranlarda bandrol ücreti alınıyor.

Televizyon, video kameralar ve radyolarda bu oran yüzde 16. Cep telefonlarında yüzde 10, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2.

Yurt dışından getirilen televizyonlar, radyolar, videolar, set üstü medya kutularına 2020 yılı için ek bandrol ücreti düzenlemesi yapılmıştı.

Ticari olmayan amaçlarla yurt dışından cep telefonu getirenden 20 euro, bilgisayar getirenden 10 euro bandrol ücreti alınıyor.