Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay aldığı 100 baz puanlık faiz indirimi kararı sonrası dolar, kademeli olarak yükseliyordu. Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu bir görüşme gerçekleştirdi ve Para Piyasaları Kurulu'nun 3 üyesi görevden alındı. Bunun ardından sabah saatlerinde dolar 9,19'a çıkarak tarihi zirveyi gördü.

DOLAR REKORUNA EKONOMİSTLERDEN TEPKİ

Doların hızlı yükselişi sonrası ekonomistlerden art arda tepkiler yükseldi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Mart ayında gece yarısı alınan kararla Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunun değişmesinden bu yana doların yüksek seyrini hatırlattı ve "Milletin parası ile oynadığınız Merkez Bankacılık simülasyon oyununda TL, dolara karşı Marttan bu yana yüzde 26 eridi" dedi.

Twitter'dan konuya ilişkin çarpıcı rakamlar paylaşan Rota, şu verileri paylaştı:

"Kamu döviz cinsi borcunun değeri 435 Milyar TL arttı. Aile başına döviz borcumuz 19 bin TL arttı. KÖİ yükümlülük artışı 300 Milyar TL. O da aile başına 13 bin TL."

'BIRAK DAĞINIK KALSIN'

Doların rekor üstüne rekor kırmasına tepki gösteren ekonomistlerden biri de eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, gece saatlerinde PPK üyelerinin görevden alınmasına "128 milyar $ rezervi harcayarak yapılan deneyle 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisi ispat edilemedi ama; Cumhurbaşkanı 'gelişmekte olan ülkelerde MB yönetim değişiklik hızı ile enflasyon oranları arasında pozitif ilişki vardır' teorisini doğruladı. Nobel'e aday olabilir" dedi.

Yılmaz Twitter'dan yaptığı açıklamada bundan sonra en doğru para politikasının hiçbir şey yapamamak olduğunu söyledi ve 'Bırak dağınık kalsın' dedi.

'BİLİMSEL HİÇBİR METOT TL İÇİN BUGÜN KULLANILAMAZ'

Gelecek Partisi Sözcüsü, Ekonomist Serkan Özcan da sıcak gündem nedeniyle kendisine "Dolar ne olur?" diye soranların olduğunu belirterek cevabının şu olduğunu söyledi:

"Bir ülkenin parasının değerini tahmin etmek için kullanılabilecek 'bilimsel' hiçbir metot, TL için bugün kullanılabilir değildir. Bilim henüz bu çapta cehaleti modelleyecek bir yöntem bulamamıştır."