Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik olarak koordineli makro ihtiyati adımlar atılmasına karar verdi. Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi geçmeyen şirketlere, döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartıyla kredi verilebilecek.

Karar ile bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Karar sonrası dolar ve euroda sert düşüş yaşandı.

BDDK'nın kararını ekonomistler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla değerlendirdi.

Gelecek Partisi Sözcüsü ve ekonomist Serkan Özcan, BDDK'nın kararını "Elinde döviz olan şirketi 'kredini kesiyorum' diyerek döviz satmaya zorluyorlar! Açıkça şunu söylüyor iktidar; Ben kapı arkasından sata sata bitirdim bütün rezervleri, artık atacak kurşunum kalmadı! Ama şirketlerde biraz döviz var biraz da onlar satsın!" sözleri ile değerlendirdi.

Ekonomist İbrahim Turhan, ''Ben akla, mantığa, sağduyuya karşı çıkıp anlamsızca faizi düşük tutma inadında devam edeceğim ama siz döviz almayacaksınız' diye açıkça söyleseniz de hepimiz rahat etsek." dedi.

DEVA Partisi Ekonomi Politikaları Başkanlığı da BDDK'nın kararını "130 milyar $'ı arka kapıdan sattılar. Üstüne 60 milyar $ daha sattılar. İhracatçının, turizmcinin, vatandaşın dövizini çar çur ettiler. Şimdi şirketleri ellerinde kalan son dövizi de satmaya zorluyorlar. Hazıra dağ dayanmaz. Sisteme net döviz girmedikçe sorun aşılamaz" şeklinde değerlendirdi.

Ekonomist Oğuz Demir ise kararı "Bir yandan kur korumalı mevduat icat edip tasarruf sahibinin kur riskini üstlenirler... Çözüm olmayınca döner ithalat yapan, dış borcu olan şirketlerin döviz tutarak kur riskinden korunmasını yasaklarlar.. Anlamadım. Anlayamayacağım.. Anlayan beri gelsin.." sözleri ile değerlendirdi.