Ehl-i Sünnet İtikadında Olmanın Önemli Şartlarından Bazıları Şunlardır:

1. Âmentü'deki Altı Esasa İnanmak, Yani Hayrın, Şerrin ve Her Şeyin Allah'tan Olduğuna İnanmak. İnsanda İrade-i Cüziyye Vardır. İşlediği Günahlardan Sorumludur.

2. Amel, Îmandan Parça Değildir, Yani İbadet Etmeyen veya Günah İşleyen Mü'mine Kafir Denmez. Vehhabîler, 'Amel Îmanın Parçasıdır, Namaz Kılmayan ve Haram İşleyen Kafirdir!' Derler.

3. Îman ya Vardır ya da Yoktur, Artıp Eksilmez (Parlaklığı Artıp Eksilir).

4. Kur'an-ı Kerîm Mahlûk, Yaratık Değildir.

5. Allah, Mekandan Münezzehtir. Vehhabîler, 'Allah Gökte veya Arş'tadır!' Derler; Bu Küfürdür.

6. Ehl-i Kıble Tekfir Edilmez. Vehhabîler Kendilerinden Başka Herkese Kafir Derler.

7. Kabir Suali ve Kabir Azabı Haktır.

8. Gaybı Yalnız Allah Bilir, Dilerse Enbiya ve Evliyasına da Bildirir.

9. Evliyanın Kerameti Haktır.

10. Eshab-ı Kiramın Hepsi Cennetliktir. Rafızîler, 'Beşi Hariç Sahabenin Tamamı Kafirdir!' Derler. Halbuki Kur'an'da, 'Tamamı Cennetlik! [Hadîd 10]' Deniyor.

11. Ebû Bekr-i Sıddîk, Eshab-ı Kiramın En Üstünüdür.

12. Mirac, Rûh ve Beden ile Birlikte Olmuştur. Bu Hususta Tam Bilgi Allah Katındadır ve Bu Miracı Tasdik Edip Tam İtikatla İnanmak Farzdır. İnanmayıp Rasülullah (s.a.v.) Efendimizin Kudüs'e Kadar Gittiğini İnkar Eden Kafir Olur. Çünkü Bu Hususta Kat'i Kesin Delil Vardır. Kur'an-ı Azimüşşan'la Sabittir. Çünkü Allahû Teala, 'Kulunu, Bir Gece Mescîd-i Haram'dan Mescîd-i Aksa'ya Kadar Götüren O Yüze Zat, Tüm Noksan Sıfatlardan Münezzehtir. [17/1]' Şeklinde Buyurmuştur. Mescîd-i Aksa'dan (Kudüs'ten) Semalara Çıkmasını İnkar Eden, Mütedî (Bid'atçi) ve Dalalet Ehlidir. Çünkü Rasülullah (s.a.v.) Efendimizin Semalara Yükselmesi, Çeşitli Yollarla Çıkarılan Hadîs-i Şeriflerle Tespit Edilmiştir. Cümlesine İnandık ve Tasdik Eyledik.

13. Öldürülen, İntihar Eden Eceli ile Ölmüştür.

14. Peygamberler Günah İşlemez.

15. Bugün İçin Dört Hakk Mezhepten Birinde Olmak.

16. Peygamberlerin İlki Âdem, Sonuncusu da Muhammed Aleyhisselam'dır. Vehhabîler, Hazreti Âdem'in, Hazreti Şît ve Hazreti İdrîs'in Peygamber Olduğunu İnkar Ederler, 'İlk Peygamber Hazreti Nûh'tur!' Derler. Liderlerine Rasül (Peygamber) Diyen Bazı Gruplar da, 'Nebî Gelmez Ama Rasül Gelir!' Derler. Bunun İçindir ki, Rasül Olduğunu Söyleyen Zındıklar Türemiştir.

17. Şefaate, Sırata, Hesaba ve Mizana İnanmak.

18. Rûh Ölmez. Kafir ve Müslüman Ölülerin Rûhları İşitir.

19. Kabir Ziyareti Caizdir. İstigaze, Yani Enbiya ve Evliyanın Kabirlerine Gidip, Onların Hürmetine Dua Etmek, Onlardan Yardım İstemek Caizdir. Vehhabîler Buna, ŞİRK Derler. Bu Yüzden Sünnîlere ve Şiîlere Müşrik, Yani Kafir Derler.

20. Kıyamet Alametlerinden Olan Deccal, Dabbetü'l-Arz, Hazreti Mehdî'nin Geleceğine, Hazreti Îsa Aleyhisselam'ın Gökten İneceğine, Güneşin Batıdan Doğacağına ve Bildirilen (Nakledilen) Diğer Kıyamet Alametlerine İnanmak.

Îmam-ı A'zam Hazretleri, 'Kıyamet Alametlerine Tevilsiz İnanmalıdır! [Fıkh-ı Ekber]' Buyuruyor.

Bir Hadîs-i Şerifte, 'Güneş Batıdan Doğmadıkça Kıyamet Kopmaz. O Zaman Herkes Îman Eder Ama Îman Artık Fayda Vermez! [Buharî, Müslim]' Buyrulmaktadır.

Güneşin Batıdan Doğmasını, 'Avrupa Müslüman Olacak!' Diye Tevil Etmek, Îmam-ı A'zam Ebû Hanîfe'nin Sözüne Aykırıdır. Hiçbir İslam Âlimi Tevil Etmemiştir. Haşa Rasülullah, Bilmece Gibi mi Söz Söylüyor? Böyle Tevil Etmek, 'Elma Dersem Çık, Armut Dersem Çıkma!' Demeye Benzer. Nitekim, 'Salat Duadır, Namaz Diye Bir Şey Yok!' Diyenler Çıkmıştır. O Zaman Ortada Din Diye Bir Şey Kalmaz. Bir de Avrupa Müslüman Olunca, Îman Niye Fayda Vermesin? Güneşin Batıdan Doğması, İlmen de Mümkündür. Dinsizler İtiraz Eder Diye Zoraki Tevile Gitmek Gerekmez. Allahû Teala, Dünyayı Şimdiki Yörüngesinden Çıkarır, Başka Yörüngeye Koyar. Dönüşü Değişince, Güneş de Batıdan Doğmuş Olur.

21. Âhirette Allahû Teala Görülecektir.

22. Kafirler Cehennemde Sonsuz Kalır ve Azabları Hafiflemez, Hatta Gittikçe Artar.

23. Mest Üzerine Mesh Etmek Caizdir.

24. Sultana İsyan Caiz Değildir.

Bu Bilgiler; Fıkh-ı Ekber, Nuhbet-ül-leali, R. Nasihîn, Mektûbat-ı Rabbanî, F. Fevaid'den Alınmıştır.