Trump ve danışmanlarının aylardır üzerinde çalıştığı belirtilen belgede, 'Rusya ve Çin'in ABD'nin gücü, güvenliği ve refahına meydan okuyan siyasi rakipler' olarak nitelenmesi bekleniyor.

Beyaz Saray'ın yayınladığı belgede "Onlar (Rusya ve Çin) ekonomilerinde serbestliği ve eşitliği azaltmaya, ordularını büyütmeye, toplumlarını bastırmak ve nüfuzlarını artırmak için bilgiyi ve verileri kontrol altına almaya kararlılar" dendi.

Açıklanan kısa bölümlerden anlaşıldığına göre belge, Çin ve Rusya ile rekabetin, Washington'un, bu rakiplerle ilişki kurarak uluslararası kurumlara dahil etmesinin, onları 'iyi oyuncular ve güvenilir ortaklar' haline getireceği yolundaki politikasının yeniden gözden geçirilmesi gereğini ortaya çıkardığını belirtiyor.

'İLERLEME YOLLARINDAN BİRİ RAKİPLERİMİZLE YENİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI BULMAK'

Trump, başkan adaylığı sırasında duyurduğu 'Önce ABD' programı kapsamında verdiği sözlerle uyumlu olarak, yeni ulusal güvenlik stratejisi belgesinde kilit önemdeki öncelikleri arasına ülkeyi ve sınırlarını korumayı, orduyu yeniden silahlandırmayı, yurtdışındaki gücünü arttırmayı ve ülkenin ticaret anlaşmalarını koydu. Ancak yeni strateji belgesinde ABD'nin rakipleri olarak tanımlanan ülkelerle yeni işbirliği alanlarının bulunması gerektiği de ifade edildi.

Gazetecilere konuşan ABD'li bir üst düzey yetkili "Bu strateji rekabet etmemiz gereken ABD'nin çıkarlarını tanıyor ve onlara öncelik veriyor. Küresel ölçekte bir rekabet ortamında yaşadığımızı ve hedeflerimizde ilerlemenin her zamankinden daha kritik olduğunu bence siz de belge boyunca göreceksiniz. İlerleme yollarından biri de kuşkusuz müttefiklerimizle, ortaklarımızla ve rakiplerimizle yeni işbirliği alanları bulmak" dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİT UNSURU OLARAK YER ALMIYOR

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirilen iklim değişikliği ise bu kez bir tehdit unsuru olarak yeni belgede yer almıyor.
Zira Trump ABD'nin Paris İklim Anlaşması'nın çekilmesi kararını vermişti.

Belgede, "ABD, enerji güvenliği, ekonomik kalkınma ve çevre koruma konularını dengeleyen bir yaklaşımı sürdürmeye devam edecek" dendi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre stratejide ABD'nin ulusal çıkarları dört başlık altında özetlenecek:

Ülke topraklarının korunması
ABD'nin refah düzeyinin yükseltilmesi
'Güç üzerinden barışın' sağlanması
ABD'nin etkinliğinin artırılması

250 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

Adlarının açıklanmaması koşuluyla ajansa konuşan bazı ABD yetkilileri ise yeni stratejinin Çin'i doğrudan kapsamadığını söyledi. Yetkililer, metinde sadece Çin'in ABD için yaratabileceği risklere dikkat çekileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay Çin ile 250 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Trump Çin ziyaretinin son derece "verimli" geçtiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 2016'da ülkede yatırımları olan ABD merkezli şirketlerin toplam kârı 36 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Bakanlık yetkilileri ABD'nin yeni ulusal güvenlik stratejisiyle ilgili olarak ise açıklanana kadar yorum yapmayacaklarını açıkladı.