Dünya kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını Türkiye karşılarken tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli’de yapılıyor.

Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte Bu yıl 15 bin ton kekik üretmeyi planlayan Denizli, ihracatını yüzde 10 artırarak 90 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Tütüne alternatif olarak başladı

Denizli'de 1990'lı yıllarda tütüne alternatif olarak üreticilere ücretsiz tohum dağıtılarak başlayan kekik üretimi, Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçelerinde çiftçinin en önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi.

Yemek dışında da kullanılıyor

Yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılan kekiğin tarımsal faaliyeti, mart-Nisan döneminde kekik tohumlarının toprağa atılmasıyla başlıyor.

Temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına gönderiliyor.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, yaptığı açıklamada, kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını, Kekik için uygun toprak yapısına sahip kentte yaklaşık 96 bin dekar alanda üretimin yapıldığını ve yıllık 15 bin tona yakın hasadın gerçekleştiğini dile getiren Kutlu, şöyle konuştu:

"Bu yıl Denizli'den 90 milyon liralık bir ihracatı hedefliyoruz. Üretimin büyük bölümü ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Fiyat seviyesinin diğer ürünlere göre daha iyi olması nedeniyle üreticimiz, kekikten oldukça memnun. Kekiğin pazar problemi de yok. Bizim buradaki amacımız kekiğin iyi tarım uygulaması şartları altında ya da organik olarak üretimini sağlamak ve Ürün kalitesini koruyarak pazarımızı korumak.”