İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Dünya Bankası işbirliğiyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'İzmir Yabancı Sermayeli Firmalar Buluşması' etkinliği Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi.

Etkinlikte Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, 'Türkiye ve Yabancı Sermaye' konulu bir konuşma yaptı.

"TÜRKİYE'DEKİ YOKSUL SAYISI YARI YARIYA AZALDI"

Türkiye'nin son 4-5 yıl içinde büyümesinin hızının düştüğünü belirten Zutt, "Türkiye acaba orta gelir tuzağına mı düştü? Türkiye, 4 yıl öncekiyle aynı. Türkiye'de büyüme oranı düştü, ancak yoksul sayısı azaldı. Yoksul sayısı Doğu Avrupa'da daha yüksek. Türkiye'de sayı yarı yarıya düştü. Türkiye'den daha hızlı büyüyen ülkelerde bile yoksul sayısında azalma yok. Türkiye'nin yoksul sayısını azaltırken, gelir seviyelerini arttırırken uyguladığı model çok önemli. Son yıllarda ülkeye giren Suriyeli mülteci sayısı yaklaşık 3 milyon. Bu insanlar da ekonomiye entegre ediliyor" dedi.

"ÜLKEDEKİ İNSANLARIN ÇOĞUNLUĞU EKONOMİNİN İÇİNDE"

Türkiye'de işsizlik oranının istenilen seviyelerde olduğunu belirten Zutt, "Ülkedeki insanların çoğunluğu ekonominin içinde bulunuyor ve bu Türkiye'nin ekonomisini büyütüyor. Diğer ülkelerde çalışan insan sayısı, çalışmayan insan sayısından çok daha az. Finansal sistemde, çalışanların kalitesi de çok önemli. Dünya genelinde verimlilikte büyük bir düşüş var. Son 15 yılın başarısına bakarsanız Avrupa'da başarılı olan çok sayıda Türk şirketi var" diye konuştu.

TARIMDAN SANAYİYE GEÇİŞ

Türkiye'de tarımdan sanayiye geçişin durma noktasına geldiğini anlatan Zutt, 2001 yılında büyük bir geçiş olduğunu ve Türk ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti. Türkiye'de bu geçişin yüzde 80'inin tamamlandığını belirten Zutt, sözlerini şöyle sürdürdü:

KAYNAKDHA