Referandumla Kuzey Irak’ı ateşe atan Barzani’nin geri adımı Ankara ve Bağdat’tan kabul görmedi. Barzani’nin referandumu dondurma önerisi reddedildi. İki başkentin cevabı da, “Dondurmak yetmez, iptal et” oldu

TAHRİBATI TELAFİ ETMEZ

BAŞBAKAN YILDIRIM: Kuzey Irak yönetimi ne karar alırsa alsın artık, bugün geldiğimiz noktada onların alacağı kararın yaptıkları tahribatı telafi edecek bir sonuç doğurmayacağı aşikardır. Yanlış hesapları Ankara'dan, Bağdat'tan, Tahran'dan geri dönmüştür. Bundan sonra İran, Türkiye, Irak olarak bölgenin huzuru için daha etkin bir çalışma içerisinde olacağız.

KÜRT KARDEŞLERİMİZİ BÖLDÜ

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: Barzani, bu referandumu yaparsa masada çok güçlü olacağını düşündü ama çok daha zayıf bir noktada olduğu görülüyor. Barzani bu referandumla Irak'taki Kürt kardeşlerimizi böldü ve dağıttı. Kürt halkı zararlı çıktı. Kuzey Irak'ın geri adımı önemli bir adımdır ama yetersizdir. Bu referandumun iptal edilmesi gerekir.

İPTAL ET, ANAYASAYA UY

IRAK BAŞBAKANI İBADİ: Referandumun yapılmaması için uyardık ancak çabamız boşa çıktı. Referandumun dondurulmasını kabul etmiyoruz. Bunun iptalini ve anayasaya uyulmasını istiyoruz. (Tartışmalı bölgelerde) Federal yönetim otoritesinin sağlanması tüm Iraklılar için zaferdir. Stratejimiz, bu bölgeleri devlet yönetimine katmaktır.

OVAKÖY SINIR KAPISI AÇILIYOR

Başbakan Yıldırım, Irak merkezi hükümetiyle Habur'un batısına yeni bir güzergah için anlaştıklarını söyledi

BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Irak Başbakanı İbadi'nin ziyaretine ilişkin konuşan Başbakan Yıldırım "Irak'a ana girişimiz olan Habur kapısı, Halil İbrahim kapısının Irak merkezi idaresine teslim edilmesi konusunda birlikte çalışıyoruz Onun yanı sıra Habur'un biraz daha batısından yeni bir güzergahın da açılması konusunu görüştük. Irak tarafı da müspet bakıyor ve bu kapının açılması konusunda da birlikte çalışacağız