Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düğün Adabı konulu Cuma hutbesi Türkiyedeki bütün camilerde okutuldu. Hutbede, evliliğin Allahın emri, Hz. Muhammedin sünneti, dünyada, ahirette de huzura, mutluluğa, berekete ve cennete ulaştıran kıymetli bir başlangıç olduğu vurgulandı. Evliliğin ilk adımı düğünlerle yeni bir ailenin kurulduğu ilan edilirken, iki ömrün bir yuvada birleştiği geleceğe dair umutların güçlendiği, sevinçlerin paylaşıldığı kaydedilen hutbede, şu konulara dikkat çekildi:

* Düğünlerde sadelik: Düğünlerin gösterişten uzak, sade, samimi ve mutedil bir şekilde yapılması sevgili peygamberimizin sünnetidir. Müminler için hayatın en önemli ölçülerinden biri aşırılıktan sakınmaktır.


* Düğün harcamaları: İslamda esas olan, evliliği kolaylaştırmaktır. Nitekim En bereketli nikâh, külfeti en az olanıdır. şeklindeki nebevi ilkeyi unutmak, çoğu zaman maddi ve manevi zararlara neden olmaktadır. Her aşamada gereğinden fazla yapılan düğün harcamaları, günümüzde de aileleri sıkıntıya sokmaktadır. Evlenmek isteyen gençler, düğün masraflarının makul ölçüleri aşması sebebiyle zorlanmakta, hatta evlilikten uzak durmaktadır. Düğünden sonra uzun süre borç ödemek, ailenin ilk yıllarını maddi sıkıntı ve huzursuzlukla geçirmesine sebep olmaktadır. Halbuki sadelikte asalet, tevazuda hikmet vardır.

* Düğünlerde gösteriş; Asıl maksadı dostlarımızı buluşturmak ve gönül almak olan düğün yemekleri, israf sofralarına, riya, gösteriş ve şatafata dönüşmemelidir. Nitekim düğün davetlerinde zengin-fakir ayrımı yapılmamasını emreden Peygamberimiz, zenginlerin davet edilip fakirlerin unutulduğu düğün yemeğini en kötü yemek olarak nitelendirmiştir.

*Ölçülü eğlence: Mümin olarak bizlere yakışan, nikâh, nişan, sünnet ve düğün merasimlerinde İslamın çizdiği meşruiyet dairesinde hareket etmektir. Eğlenirken ölçülü ve dengeli olmak, İslamın ilkelerinden ödün vermemektir. Yüce Rabbimizin Ey iman edenler! Allahın size helal kıldığı iyi ve temiz şeyleri siz kendinize haram kılmayın ve Allahın koyduğu sınırları da aşmayın. Zira Allah haddi aşanları sevmez. ayetine gönülden uymaktır.

* Düğün magandaları ve haram: Mümin, çocukların mutluluğu bahanesine sığınarak haramlar konusunda gevşeklik göstermez. Mutluluğu ararken aklı uyuşturan alkole, neşeyi hüzne çeviren silaha, mahremiyet sınırlarını ihlale tevessül etmez. Eğlenirken kimsenin hakkına girmez, çevresine rahatsızlık vermez. Allahın her an kendisini görüp gözettiğinin farkında olarak yaşar. Ona şükreder ve Onun rızasına uygun davranır.

* Lüks ve israf Sıklıkla düğün yaptığımız, yavrularımızı evlendirdiğimiz bu aylarda mutluluğumuza gölge düşürecek davranışlardan kaçınalım. Maddi tutkulara kapılmadan, zevk ve sefahate dalmadan, lüks ve israfın esiri olmadan düğün yapmaya dikkat edelim. Hayatın oyun ve eğlenceden ibaret olmadığını hatırlayalım. Kendileriyle huzur bulmamız için bizlere eşler yaratan, aramızda sevgi ve rahmet bağları var eden Allaha şükretmek için düğünlerimizi birer vesile kılalım.