İsrail askerleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararından sonra Filistin'de başlatılan gösterilerde çocukları şiddet uygulayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan ve tutuklanan Filistinli çocukların gözleri bağlanıyor, elleri kelepçeleniyor. Zulüm bununla da sınırlı kalmıyor; dövme, aç bırakma, küfür, hakaret, anne ile tehdit, taciz gibi zalimane muamelelere birbirini takip ediyor. Tüm bu zorbalığa karşı çocukların direnişi ise Müslümanların göğüslerini kabartıyor, mazlum coğrafyaların umutları oluyor.

İSRAİL FEVZİ’Yİ BIRAKMIYOR

Filistinli Fevzi Cuneydi, geçen perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria'nın El-Halil kentinde "gözleri bağlanarak" çok sayıda İsrail askeri tarafından gözaltına alınmış, bu görüntü sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Pazartesi günü askeri hâkim karşısına çıkan Cuneydi'nin gözaltı süresinin üç gün uzatıldığı açıklanmıştı. Yeniden mahkemeye çıkarılan Cuneydi'nin gözaltı süresi bir kez daha uzatıldı. On altı yaşındaki Cuneydi pazartesi günü yeniden askeri hâkimin karşısına çıkarılacak. Askeri savcının mahkemeye sunduğu iddianameye göre; Cuneydi, "İsrail askerlerine taş atmak" ile suçlanıyor. Cuneydi ise, bu iddiayı reddederek, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıktığı esnada çok sayıda askerin üzerine çullandığını ve gözleri kapalı şekilde gözaltına alındığını belirtti.

‘SERBEST BIRAKILSIN’ ÇAĞRISI

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK), çok sayıda İsrail askeri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla adeta Kudüs direnişinin sembolü olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu menfur olayın, o sırada bölgede bulunan basın mensupları tarafından görüntülendiği ve dünya kamuoyuna yansıtıldığını aktarılan açıklamada, "Fevzi el-Cuneydi henüz 16 yaşında, 7 çocuklu bir ailenin en büyüğüdür. Annesi, tedavi imkânı kalmamış bir kanser hastası, babası ise yatağa mahkûm bir hasta olan Fevzi, ailesinin geçimini günlük işlerde çalışarak sağlamaya çalışan ve bu nedenle okula gidemeyen bir çocuktur” denildi.

TÜRKİYE'DEN DAVET MEKTUBU

Kudüs direnişinin sembol ismi 16 yaşındaki Fevzi Cuneydi'nin amcasına destek mektubu gönderen Türk STK'lar, amca Cuneydi'yi pazar günü Ankara'da düzenlenecek Kudüs mitingine davet etti. Amca Reşat Cuneydi, "Türkiye'den bana gelen bu davetten büyük memnuniyet duydum. Duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum" dedi. Amca Cuneydi, "Vizem çıkar ve İsrail makamları sınırdan geçişime izin verirse mitinge katılacağım inşallah. Türkiye'deki kardeşlerimin bana sağlayacağı bu fırsat sayesinde çocuklarımızın işgal güçleri tarafından nasıl bir muameleye maruz kaldığını, özgür bir yaşamdan ve normal hayat koşullarından ne şekilde mahrum bırakıldığını anlatma ve tüm dünyaya bu çığlığımızı duyurma fırsatı bulacağım" ifadelerini kullandı.

FEVZİ'YE SELAM OLSUN

İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nda çocuklara yapılan zulümlere değinen Erdoğan, İsrail’in bir terör devleti olduğu söyledi. Erdoğan, tarihi zirveden şu açıklamayı yaptı: “Onlarca İsrail askerinin arasında o başı dik yürüyen Filistinli çocuklar bizim ilham kaynağımızdır, onlara selam olsun. Onca baskıya, şiddete, devlet terörüne rağmen, özgürlüklerinden vazgeçmeyen o Filistinli kadınlar, anneler bizim en büyük güven kaynağımızdır, onlara selam olsun. Rabbimizin inayeti, kardeşlerimizin desteği, mazlum ve mağdurların duasıyla inşallah bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız."

DÖVDÜLER SONRA BIRAKTILAR

İsrail askerleri tarafından pazar günü El Halil'de gözaltına alınan down sendromlu Muhammed et-Tavil, yaşadıklarını anlattı. Bölgedeki İsrail askerleri tarafından da tanınmasına rağmen gözaltına alınan Tavil, yaklaşık bir saat tutulduğu karakolda kendisine şiddet uygulandığını söyledi. El Halil'deki bir iş merkezinin önünde konuşan Filistinli genç, "Yine her zamanki bölgede yürürken bir anda bir asker kollarımdan tuttu ve ellerimi bağlayarak beni karakola götürdü" dedi. Tavil, İsrail askerleri tarafından bir saat kadar gözaltında tutulduğunu ve kendisine şiddet uygulandığını belirterek, "Önce dövdüler beni, sonra bıraktılar" ifadesini kullandı.

KAHKAHALARLA GÖZALTINA ALDILAR

Down sendromlu Muhammed'in babası Hızır et-Tavil ise, çok hareketli olan ve çevrede sürekli gezen oğlunu El Halil'de herkesin bildiğini, hatta eski şehir bölgesindeki İsrail askerleri tarafından da tanındığını vurguladı. Baba Tavil, İsrail askerlerinin oğlunu tanımasına rağmen, bilinçli bir şekilde gözaltına aldığını ifade ederek, "Muhammed’in durumunu bilmelerine rağmen kendi aralarında attıkları kahkahalarla onu gözaltına aldılar ve dövdüler" dedi. El Halil'in Bab ez-Zaviye bölgesinde yaşanan olaylar sırasında Muhammed'in İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmasını fotoğraflayan Amir eş-Şelvedi de down sendromlu gencin "tüm yalvarmalara rağmen" gözaltına alındığını söyledi.

ENGELLİLER DE HEDEFTE

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini sürdürerek tüm uluslararası hukuku çiğnediğini ifade etti. Engelli Filistinlilerin dahi İsrail'in ihlallerine maruz kaldığına dikkati çeken Ebu Yusuf, "İsrail, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararının ardından işgal altındaki Filistin topraklarını kuşatan öfke ve kaynama halini her tür yöntemle sonlandırmaya çalışıyor. Dolayısıyla çocuk ve engelliler de işgal gücünün hedefinde" diye konuştu.

3 YILDA 4 BİN 221 ÇOCUK TUTUKLANDI

Katil İsrail’in askerlerinin gözaltına alarak askeri hapishanelerde tuttuğu çocuk sayısı 700’ü bulmuş durumda. Konuya ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK), İsrail, sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinli çocukları gözaltına almakta ve tutuklamaktadır. Tespit edilebilen sayılarla 2015 yılında 22'si kız toplam 2 bin 634 çocuk tutuklandı, 2016 yılında 32'si kız toplam 887 çocuk tutuklandı, 2017 yılında ise şu ana kadar 700 çocuk tutuklandı. Tutuklanan çocuklar İsrail'de askeri mahkemelere çıkarılmaktadır. İsrail tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Filistinli çocuklara gözlerin bağlanması, kelepçeleme, dövme vb fiziksel şiddet, aç bırakma, küfür ve hakaret, anne ile tehdit, taciz, zorla İbranice evrak imzalatma, psikolojik baskı gibi çeşitli işkence ve zalimane muameleler yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

OYUN OYNAYAN ÇOCUKLARI VURDULAR

İsrail’in Gazze’ye yaptığı zulümlerin dünyada en fazla ses getirenlerden birisi de 16 Temmuz 2014’te yaşandı. İsrail donanması, Gazze sahilinde oyun oynayan çocukları vurdu. İsrail’e ait bir savaş gemisinden açılan ateşle, o sırada sahilde futbol oynayan 15 yaşından küçük 4 çocuk öldürdü. Ebu Hassera adlı 22 yaşındaki görgü tanığı savaş gemisinden yapılan saldırıda çocukların doğrudan hedef alındığını savunmuştu.

UÇAKTA KUDÜS ANONSU

Ürdün Kraliyet Havayolları Kaptan Pilotu Yusuf Dace, salı günü Amman-New York seferi sırasında Filistin topraklarından geçerken yolculara yaptığı anonsta, Kudüs için "Filistin'in başkenti" ifadesini kullandı. Kaptan pilot, "Kraliçe Aliya Havalimanı'ndan Kennedy Havalimanı'na yaptığımız uçuşumuzda Filistin topraklarından geçeceğiz. Solumuzda Kudüs-ü Şerif'i görüyorsunuz, Filistin'in başkenti" dedi. Uçağın Yardımcı Pilot Cemil Halase de, "(Kaptanın) böyle bir şey söyleyeceğini önceden bilmiyordum. Ama söylediklerini duyduğumda, hala gerçekleri söylemeye cesaret edebilen sıradan insanların var olduğunu görmek beni gururlandırdı" diye konuştu.

KAFESE KAPATTILAR

Korkak İsrail askerleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararından sonra Filistin'de başlatılan gösterilerde çocukları gözaltına almaya başladı. Filistinli çocukları toplayan askerler, hepsini bir kafese kilitledi. Küçük çocukların kafese kilitlenmesini görüntüleyen basın çalışanlarının da önünü kestiler. Çocukların, her birinin ailesi tarafından 700 dolar kefalet ödenmesinin ardından serbest bırakıldığı ifade edildi.

MÜLTECİ KAMPINA SALDIRDILAR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının ardından Filistinlilerle İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşanırken, İsrailli askerler Beytüllahim'deki Aida mülteci kampında bulunan bir grup Filistinli çocuğu gözaltına aldı. Sosyal medyada paylaşılan gözaltı görüntüleri büyük tepkilere neden oldu.

KIZ ÇOCUKLARINA DA ZULÜM

İsrail askerleri, bıçak taşıdığı iddiasıyla Kudüs'te 15 yaşındaki Filistinli kız çocuğunu gözaltına aldı.. İsrail hapishanelerinde Kudüs'ten yaşları 12 ile 18 arasında değişen yaklaşık 100 Filistinli çocuğun tutulduğunu kaydeden Filistinli Esir Aileleri Komisyonu Başkanı Emced Ebu Asab, bunların çoğunun darp ve hakaret gibi çeşitli ihlallerle yüzleştiğini ve gerçek manada korunmaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

YERİNİ BİLEN YOK

İsrail askerleri, Filistin'in El-Halil kentinde 9 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı. Görgü şahitlerinin açıklamalarına göre askerler, Hazreti İbrahim Camisi'nin yakınlarında 9 yaşındaki Abdurrahman Amir Berkan'ı gözaltına aldı. Berkan'ın ellerinin kelepçelenerek bilinmeyen bir yere götürüldüğü belirtildi.

YAHUDİLERİN YANINA GÖTÜRÜYORLAR

Filistinli Esirler Cemiyeti, El Halil'in Yatta beldesinde İsrail araçlarının geçtiği caddenin yakınında duran 12 yaşındaki Filistinli Muhammed Avd İbrahim Isbeyh'in, İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı açıkladı. Açıklamada, Isbeyh'in Gush Etzion Yahudi yerleşim birimindeki gözaltı merkezine nakledildiği aktarıldı. İsrail makamları olayla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Mahmut Yüksel - Müge Bezirci / İstiklal Gazetesi