Yapılan bilimsel çalışmaya; gazlı içecekler, beyin hacminin azalmasına , daha zayıf hafızaya ve belleğe ve öğrenmenin zayıflamasına neden olduğu ortaya koydu.

Aşırı şeker içerikli tüketimin, kardiyovasküler hastalıkların yanısıra, tip 2 diyabet, obezite ve kalp rahatsızlığı gibi metabolik hastalıklarada neden olduğu ortaya çıktı.

İkinci bir araştırma, her gün diyet soda içen bireylerin içmeyen bireylere göre inme ve bunama riskiyle 3 kat daha fazla karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Birinci çalışma için, bilişsel testlerden ve MRI taramasından elde edilen veriler yaklaşık 4,000 bireyden analiz edildi. Veriler, günde 2'den fazla şekerli içecek tüketen kişilerden, günde yalnızca soda, meyve suyu ve diğer alkolsüz içecekler veya haftada 3'ten fazla soda tüketimi yapan bireylerle yapıldı. Bu "yüksek alım" grubundan, zayıf hafıza, küçülmüş bir hipokampus tüm beyin hacmi küçülmüş ve olan Alzheimer risk faktörlerinin hepsi de dahil olmak üzere, hızlanan beyin yaşlanmasının çoklu işaretleri konusunda çok güçlü bulgulara rastlandı. Ayrıca günde en az 1 diyet Cola tüketimi de beyin hacminin küçülmesine neden olduğu ortaya çıktı.

İkinci çalışmada, araştırmacılar, bireylerin inme geçirip görmediğini veya Alzheimer hastalığının bir sonucu olarak bunama olup olmadığına baktı. İçecek alımı 7 yıldan 3 puanda ölçüldükten sonra katılımcılar 10 yıl boyunca izlendi, 60 yaş üstü 1.484 birey demans bulgusu için izlendi ve 45 yaş üstü 2.888 kişi gözlem altında tutuldu.

Şeker tüketimine sınırlama nedeniyle, diyabetliler genellikle daha fazla diyet cola tüketirler ve bazı diyet cola alımı ve bunama ilişkisi diğer vasküler risk faktörlerinin yanı sıra diyabetin bir bir nedeni olbileceği ortaya çıktı. Fakat sonuçlar önceden mevcut koşullarla açıklanamaz.