Ahmet Kına (İstiklal Gazetesi) -

17 Kasım'da South China Morning Post , Deepfake teknolojisi giderek daha popüler hale geldikçe uzmanların finans şirketlerini biyometrik güvenlik sorunları konusunda uyardığını bildirdi.

Deepfake teknolojisi daha önce ünlülerin özel görüntülerini ve videolarını oluşturmak için kullanıldı. Şu anda uzmanlar, teknolojinin bilgisayar korsanları tarafından yüz tanıma sistemlerini kandırmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Şu anda kimlik sistemini atlayan Deepfake teknolojisinin kullanıldığına dair çok az kanıt var, ancak bu bilgi, parasal kurumlara kamu güvenini zayıflatmak için yeterli olacağı düşünülüyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın bir üyesi olan Jon Bateman şunları söyledi: 'Sorun, Deepfake teknolojisinin bir güvenlik riski oluşturması değil, güvensizliğe ve şüpheciliğe yol açabilir. İnsanlar her şeylerden şüphe etmeye başlıyor çünkü Deepfake ile taklit etmek kolay'

Deepfake'in yarattığı endişe, az gelişmiş ülkelerdeki ekonomik krizlere katkıda bulunabilir. Bu ülkelerdeki bankalardaki müşteriler güvenlik sorunları hakkında şüphe duymaya başlarsa, toplu para çekme riski vardır.

2019'da, İngiltere merkezli bir enerji şirketinin CEO'sunu telefonla kandırmak için yapay zekaya dayalı yazılım kullanan bir dolandırıcı vakası yaşandı. Dolandırıcı, ses taklidi teknolojisini kullandı ve bu CEO'yu 242.000 $ ile kandırdı.

Bu teknoloji, döviz işlemlerinde sık sık yüz tanımayı kullanan Çin için de endişe yaratıyor. Bu soruna yanıt olarak, çevrimiçi ticaret platformu Alipay Weibo'da şunları söyledi: "Şu anda çok sayıda çevrimiçi yüz takas uygulaması var, ancak güvenlik engelimizi aşmak imkansız."

2018'in başlarında, Alipay uygulaması, Alipay aracılığıyla para çalmak için yapay zeka tarafından oluşturulan kişisel verileri ve görüntüleri kullanan bir aldatmaca gördü. Ancak dolandırıcı hızlı bir şekilde başarısız oldu.

Bir güvenlik tehdidi karşısında, işletmeler ve profesyoneller, Deepfake'in geliştirilmesiyle mücadele etmek için yeni güvenlik önlemleri ve karmaşık kurcalamayı tespit etmek için algoritmalar geliştirir.

Bunun kanıtları, bilgisayar korsanlarının bankacılık ve para birimi işlemlerini hedeflemek için Deepfake'i kullandığını gösteriyor. Biyometrik kimlik doğrulama hizmeti sağlayıcısı Iproov tarafından yapılan bir araştırmaya göre, şu anda en dikkat çekici iki tehdit, üçüncü taraf ödeme yetkilendirmesi ve bankacılık dolandırıcılığıdır.