Geçen yıl Türkiye, bir gecede 250 vatandaşını kaybettiği bir darbe girişimiyle, DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin kanlı saldırılarına maruz kalmıştı. Tüm bunların yanında bir de Rusya ile aramıza giren uçak krizi ve ardından Rus turistlerin Türkiye'ye gelmemesi ekonomiyi olumsuz yönde etkilemişti.

SALDIRILARA BOYUN EĞMİYORUZ

Bu faktörlere bir de ABD ve Avrupa ülkeleri gibi güçlü ülkelerin Orta Doğu'daki planlarını Türkiye'yi zayıf düşürme üzerine kurması, terör örgütlerini bu yönde kullanmaları, ekonomimizi hedef alan bir dizi saldırıyı beraberinde getirmişti. Türkiye ekonomisi her şeye rağmen büyük bir direnç göstererek çift haneli büyüme rakamlarına ulaştı. 1. çeyrekte büyüme yüzde 5,2; 2. çeyrekte büyüme yüzde 5,1 olmuştu.

6 YILIN ZİRVESİ

Temmuz ve eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte ise yüzde 11,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, beklentilerin de üzerinde çıkmış oldu. Bu rakam aynı zamanda 2011 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviye olarak tarihe geçti. Beklentiler yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

TÜM ÜLKELERİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Geçen yıl aynı dönemde yaşanan darbe girişiminin oluşturduğu baz etkisi ve başta Kredi Garanti Fonu (KGF) olmak üzere hükümetin teşviklerinin etkisiyle büyümede güçlü bir artış bekleniyordu. Ekonomistlerin yılın tümü için büyüme beklentisi ise yüzde 6.5 seviyelerinde. Hükümet de yüzde 7’nin bulunabileceği görüşünde. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017 için daha önce yüzde 4.4 olan büyüme beklentisi eylül sonunda yapılan revizyonla yüzde 5.5’e çıkarılmıştı.

SANAYİ VE İNŞAATTA YÜKSEK ARTIŞ

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı. Türkiye'de imalat sektörü ise yüzde 15.2 oranında büyüme sağlandı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 arttı.

HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyüme rakamını yorumladı. Nisan ayından bu yana iki noktayı vurguladıklarını ifade eden Zeybekci, "Birincisi uluslararası kuruluşlar tahminlerini bir bir artıracak. İkincisi Türkiye 3. çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacak" ifadelerini kullandı. Zeybekci, "Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 11,1’lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" diye konuştu.

MÜGE BEZİRCİ