ABD’de bir grup Cumhuriyetçi Senatörün, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Rusya ile bağlarının detaylı bir incelemeye tabi tutulması ve istifa eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Micheal Flynn’in Senato İstihbarat Komitesi'ne ifade vermesi çağrısında bulunduğu bildirildi.

Senato İstihbarat Komitesi üyesi Missouri eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Roy Blunt sabah saatlerinde yaptığı bir açıklamada “Bu konuyu incelemek benim de üyesi olduğum Senato İstihbarat Komitesi’nin asli görevidir ve konuyu enine boyuna incelemeliyiz ki sürecin sonunda kimsenin altına bakılmamış bir taş olup olmadığına yönelik şüphesi kalmasın ve bir sonuca yeterli bilgi olmaksızın varılmalı.” ifadelerini kullandı.

Flynn’in Senato’da ifade vermesi gerektiğini ifade eden Missouri senatörü, emekli generalin bildiklerini Amerikan kongresi ile paylaşması gerektiğinin altını çizdi.

Blunt şöyle devam etti: "Başkanla çalışan tüm halkın ulusal güvenlik danışmanı tam güvenilir ve doğru olmalı ancak görünen o ki öyle değildi ve bedelini ödedi. Bu durumda güvenilirlik en önemli şeydir, bilgiden daha önemlidir.”

Blunt’ın çağrısına kısa bir süre sonra Güney Carolina eyaleti senatörü Lindsey Graham da katıldı.

CNN televizyonuna konuşan Graham “Kongre’nin, General Flynn’in Rus Büyükelçisine yaptırımların kaldırılması ile ilgili olarak tam ne dediğini bilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Graham ayrıca Flynn’in söz konusu konuşmayı kendi başına karar alarak mı yaptığını veya başkası tarafından öyle yapmak konusunda yönlendirilip yönlendirilmediğinin de ortaya çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Kuzey Carolina Senatörü Richard Burr Flynn’in ifade vermesi konusunda henüz bir karara varmadıklarını ancak kendisinin de emekli generalin ifade vermesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, birçok Cumhuriyetçi Kongre üyesi ise konunun vehametini vurgularken Trump yönetimine yüklendi.

Arizona Senatörü John McCain yaptığı yazılı bir açıklamada Beyaz Saray’da ulusal güvenlik icrasının işlevsiz kaldığını ifade etti.

McCain "General Flynn’in istifası Trum yönetiminin Putin’in Rusyasına yönelik niyetleri konusunda daha çok soruyu beraberinde getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da Trump’ın kararın yerinde buldu.

Ryan gazetecilere yaptığı açıklamada “Ulusal güvenlik başkanın en önemli görevi ve Başkanın onun istifasının istemekle doğru yaptığını düşünüyorum. Başkan Yardımcısı ve diğerlerini yanıltan birini ulusal güvenlik danışmanı olarak tutamazsınız.” dedi.

AA