Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın düzenlediği haftalık basın toplantısında dövizde yaşanan dalgalanmaları ve ABD ile yaşanan krizi değerlendirdi.

Kalın, "ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük. Bu dalgalanmaların Türk ekonomisiyle bir ilgisi yoktur. Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük. Aldığımız tedbirler, vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmesiyle iyiye gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz. Bu gidişin devam edeceği beklentimizdir. Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır. Bankacılık sektörü son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu herkes bilmektedir. " dedi.

Kalın, "Döviz kurundaki gerileme aldığımız tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor. ABD'nin F-35 kararının somut bir karşılığı yok." dedi. Kalın ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel ve Macron ile görüşeceğini, ABD Başkanı Trump ile planlanan bir görüşme olmadığını söyledi.

Kalın'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Son günlerde ABD yönetiminin gayrimeşru kararları nedeniyle Türk ekonomisinde de dalgalanmalar oldu. Büyük oranda ekonomik savaş çerçevesinde Türk lirasını yıpratmaya yönelik adımları gördüm. Ama son günlerde aldığımız tedbirler çerçevesinde iyiye doğru gidişin başladığını görüyoruz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Dünyada en güçlü bankacılık sistemlerine sahip olan ülkelerden biri Türkiye'dir.

TÜRKİYE KİMSE İLE EKONOMİK SAVAŞTAN YANA DEĞİL

Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir ama kendisine yönelik bir saldırı olduğunda da tepkisiz kalması sözkonusu değildir. Sadece Türkiye'den değil Avrupa ülkelerinden Rusya'ya, İran'a kadar Trump'a tepkilerin gelmeye başladığını görüyoruz. T

İYİYE GİDİŞİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Trump yönetiminin zaman zaman iç siyasi sıkıntılardan kaynaklanan refleksle dışarıda sorunlar yarattığını söylemek gerekir. Başka ülke ve kuruluşlarla gerilim içerisine girdiğini gördük. Bu dünyanın ekonomik dengelerine zarar verdiği açık bir şekilde ortadadır. Dün akşamdan beri döviz kurlarındaki iyi gelişmede tedbirlerin iyi alındığını göstermektedir. İşsizlik oranındaki düşüş de bunu göstermektedir. Bu iyiye gidişin devamını bekliyoruz

ABD ÜRÜNLERİNE EK VERGİ

Bazı ABD ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda kararlar alındı. Bu tepkileri vatandaşlarımızın da sahiplendiğini görüyoruz. Türkiye ekonomik savaştan yana değildir ancak kurumlarıyla bu saldırıları püskürtmek için gereken adımları atacaktır. Bu Türkiye'ye karşı başlatılan spekülatif işlerin bir takım neticilerinin olması normal. Bu sorunların çözülmesi bizim beklentimizdir. ABD'nin Türkiye'deki yargı süreçlerine saygılı olmalılar. Bunlar yoluna girdiğinde ilişkiler yeniden normalleşir.

F-35 RESTİ: GEREKİRSE...

Sayın Trump'ın imzaladığı madde büyük bir paketin içinde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F35'lerin sadece müşterisi değil, ortağıdır da... Şu ana kadar da üzerine düşen sorumlulukları da yerine getirmiştir. İş bu yöne giderse hukuk yollarına başvururuz. Umarım iş bu noktaya gelmez. Ülkemizdeki bu birlik ve dayanışma duygusunun bir mesaj olacağını düşünüyorum.

ERDOĞAN MERKEL VE MACRON'LA GÖRÜŞECEK

Güvenlik konusu bizim için önemli. Türkiye çevresinde yaşanan ulusal güvenlik sorunlarına verdiği tedbirler ve gösterdiği tepkiler de devam edecek. PKK terör örgütüne karşı ciddi mesafeler aldığını görmekteyiz. Terörle mücadele konusunda netice alınacak adımlar atılıyor. Türkiye'ye dönük tehditleri yok etmek için mücadelemiz devam edecektir. Sayın İbadi ile bu konu görüşüldü. Irak topraklarından Türkiye'ye herhangi bir tehdidin kabul edilemeyeceğini, Türkiye ve Irak makamlarının birlikte çalışabileceğini ifade etti. Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelecek. Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar'ın Türkyie'nin yanında olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile, yarın da Sayın Makron'la telefon görüşmesi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın eylül başında Kırgızistan'a bir ziyareti gerçekleşecek.

ÇİN-RUSYA VE İRAN'LA YENİ İŞBİRLİĞİ

Bu konu gündemde bir konudur. Bunu başka ülkelerle de konuştuk. Merkez Bankaları yetkilendirildiler. Çalışmalar sürüyor. Ciddi bir mesafe alınıyor. Bunu başka ülkelerle de yapabiliriz. Doları tehdit unsuru olarak kullanmak isteyenlere karşı tepki olarak bu arayışın güçlendiğini görüyoruz. Biz bu konuda son derece olumlu bir tutum içerisindeyiz.

BEYAZ SARAY’IN “TRUMP HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR” AÇIKLAMASI

Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin derin hayal kırıklığından bahsedelim. PKK ve FETÖ konusunda ABD yönetimlerinin adım atmadığını görüyoruz. Bizi tatmin edecek bir işbirliğinin ortaya konulmadığını söylemek gerekir.

Türkiye’nin bu konuda hayal kırıklığını çok daha derin olduğunu ifade etmek gerekir. Sayın büyükelçimizin Bolton’la yaptığı görüşme temas edecek olursa bu, görüşme trafiğimizin devamıdır.

Biz burada size ne dediysek aynı şeyleri söyledik. Bu yargının meselesidir. Ama bazıları da Türkiye’yi günah keçisi yapmaya çalışıyor.

Halkbank davası halen devam ediyor. Hakan Atilla son derece haksız bir şekilde yargılandı ve cezaya çarptırıldı.

MÜNBİÇ'TE SON DURUM

Münbiç eylem planı, 4 Haziran'da üzerinde kalınan eylem planı uygulanmaya devam ediyor. Türk ve ABD askerleri bağımsız, 90 gün sonunda da ortak devriyelerini yapacaklar. Beklentimiz bu plan çerçevesinde YPG ve PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesi. Bu yöndeki çalışmalar olumlu bir şekilde devam ediyor. Pentagon'un da bu yönde açıklamaları oldu.

ERDOĞAN TRUMP'LA GÖRÜŞECEK Mİ?

Planlanan bir görüşme yok.

BRUNSON'UN DURUMU

Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye'nin yaşadığı hayal kırıklığından bahsedelim. Onlar bir papaz için Türkiye'yi kaybetme noktasına gelirken, onların PKK ve FETÖ konusunda somut bir adım attıklarını görmedik. Somut olarak bizi tatmin edici bir işbirliğini görmedik. YPG/PYD konusunda ABD'nin tutumu ortada. FETÖ elebaşı serbest şekilde yaşamaya devam ediyor. Eğer bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye'nin daha derin olduğunu söylemek gerekir. Bizim NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımızın bu yönde adım atmaması kabul edilemez. Burada yargı bir süreci var. Biz yapıcı bir irade ortaya koyuyoruz. Biz gerilimden, savaştan, ilişkileri koparmaktan yana değiliz. Türkiye'nin egemenliğine, yargı bağımsızlığına tehdit olunca gereken tepkiyi veririz. Halkbank davası devam ediyor; Hakan Atilla haksız bir şekilde yargılandı, cezaya çarptırıldı. Bizim haklarımızı savunmamız vazifemizdir.

ERDOĞAN’IN EKONOMİ İLE İLGİLİ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanımızın çağrısının muhalefet tarafından da kabul görmesi memnuniyet verici. Cumhurbaşkanımız uygun gördüğü takdirde siyasi parti liderleriyle de görüşme yapabilir. Daha önce de biz bu kriz dönemleriyle çok karşı karşıya geldik. Bu da aşılacaktır kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye bu krizi fırsata dönüştürmek üzere.

İDLİB’TEKİ SON GELİŞMELER

Şu anda bir göç dalgası beklemiyoruz. YPG PYD terör örgütünü ne tür kirli ilişkiler içinde olduğunu geçmişte gördük. Rejimle bir anlaşmaya varırlar varamazlar elimizde somut bir veri yok. Biz kendi planımızı Astana çerçevesinde uygulamaya devam edeceğiz."