Türkiye günlerdir orman yangınlarıyla mücadele ederken, kaşla göz arasında Bosna Hersek'den vergisiz domuz, at ve eşek sakatatlarının ithalinin önü açıldı. Uygulanan ekonomik politikalarla hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelen ülkemizde bugün tarihi bir rezalete daha imza atıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Bosna Hersek'ten canlı büyükbaş hayvan ile domuz, at, eşek ve katır sakatatları ile birçok kalem ürün vergiden muaf olarak ithal edilebilecek.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

"Bosna Hersek menşeli bazı ürünlerin ithalatında tarife kontenjanı uygulamasına ilişkin tebliğ" başlığıyla dün yayınlanan karar çerçevesinde 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girmek üzere bazı ithalat kalemlerinde tarife kontenjanı açılmasına karar verildi.

Söz konusu ithalat kalemleri Resmi Gazete'de yayınlanan kararda açıklamalarıyla yer almadı. Ancak, G.T.İ.P. yani Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kodları ile yer alan ithalat kalemlerinin ekmekten çikolataya, canlı büyükbaş hayvanlardan domuz, at ve eşek sakatatlarına, canlı koyun ve keçiden tavuk ve horoza kadar birçok farklı ithalat kalemi yer aldığı tespit edildi.

Açıklanan listede 01.02 koduyla belirtilen ithalat kalemi "Canlı büyükbaş hayvanları", 02.01 kodu "Büyükbaş hayvanların taze veya soğutulmuş etlerini", 02.02 kodu ise "Büyükbaş hayvanların dondurulmuş etlerinin" sıfır gümrükle Türkiye'ye ithal edilebileceğini ifade ediyor.

Liste incelenmeye devam edildiğinde 01.04 koduyla Canlı koyun ve keçiler, 02.04 koduyla Koyun ve keçilerin taze, soğutulmuş veya dondurulmuş etlerinin de gümrük vergisinden muaf tutulduğu görülüyor.

VERGİSİZ DOMUZ, AT, EŞEK, KATIR ETİ İTHAL EDİLECEK

02.06 kodu ise sıfır gümrükle ithalatın önün açıldığı rezaleti gözler önüne seriyor. Bu kodla Türkiye'ye; sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatlarının yani İslami olarak kesinlikle haram olan domuz, at, eşek ve katır etlerinin taze, soğutulmuş ya da dondurulmuş olarak gümrük vergisinden muaf bir şekilde ithalatının önü açılmış oluyor.

LİSTEDE SUNİ BAL DA VAR!

Resmi Gazete'de domuz at, eşek ve katır etinin yanı sıra 'suni bal' ithalatının da önü açılmış oldu. Listede son sırada yer alan 17.02 koduyla şekerler, şeker şurupları, suni bal ve karamelin gümrüksüz olarak ithal edilebilecek.

Editörün notu: Haberde geçen "Bosna Hersek'den sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatlarının ithaline" ilişkin ekler ve gerekli belgeler habere eklenmiştir. Ancak isterseniz 31 Temmuz 2021 Tarihli ve 31554 Sayılı Resmî Gazete'ye bakabilirsiniz.