Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Kazakistan'la işbirliğimizin daha da güçlendirilmesi konusunda neler yapabileceğimizi ele alacağız. Ziyaretimiz vesilesi ile çeşitli anlaşmalar imzalayacağız. İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne de iştirak edeceğiz. Kazakistan'da hem ikili ilişkilerimizi hem de önemli bölgesel meseleleri istişare edeceğiz. Arakan'daki katliamın durması için çok ciddi bir diplomasi gerçekleştiriyoruz. 20 ayrı lider ile görüşme yaptım. Ülkemiz sayesinde bazı konularda sonuç almaya başladık.

20'Yİ AŞKIN LİDERLE GÖRÜŞTÜM...

Arakan'daki katliamın durması için çok ciddi bir diplomasi gerçekleştiriyoruz.Kurban Bayramı süresince bu konuyla ilgili olarak 20'yi aşkın liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Ayrıca eşim, Dışişleri Bakanı, oğlum ve bakanlarımızla Bangladeş'e sığınan müslümanları ziyaret ettiler. Sorunun tüm muhataplarıyla görüşüyor bir yandan da insani yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

ARAKAN'DA ÇADIR KAMPI KURMAYI PLANLIYORUZ

Hamdolsun az da olsa ülkemizin yardımlarıyla netice almaya başladık. Yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bazı konularda netice almaya başladık. TİKA 1000 tonluk yardımın dağıtımını gerçekleştirdi. 10 bin tonluk yardımı planlıyoruz. Eğer Bangladeş yönetimi bize bir bölgeyi tahsis edebilirse orada çadır kamplar için deneyimimizi oraya aynen taşımak, daha yaşanabilir çadır kampları kurmayı planlıyoruz. Arakanlı Müslümanlarla ilgili devlet başkanlarıyla gayriresmi bir toplantıyı planlıyoruz. İnşallah akan kanın durması için önemli bir adım atacağız. Tüm üye ülkelerin elini taşın altına koyacağına inanıyorum."

SORU CEVAP:

Almanya-Türkiye gerilimi: Açıklamalara yabancı değiliz. Maalesef 15 yıldır, bizi hep bu tür açıklamalarla oyaladılar. Aynı açıklamalar devam ediyor. Türkiye'deki referandum öncesinde Avrupa ülkelerinin bizlere karşı takındığı tavır çok açık, net ortadaydı. Şahsım başta olmak üzere bakanlarımızın birçoğuna kendi ülkelerine giriş izni vermediler. Halbuki, bu onlarla alakalı bir şey değildi. Bu ülkemizdeki bir referandum sürecine, orada yaşayan soydaşlarımızın demokratik haklarını o ülkede özellikle kullanma hakkıydı. . Teröristlerin kendi ülkelerinde bakıyorsunuz konferansla bağlanmalarına da yine müsaade ettiler. Biz bunları kendilerine sorduğumuz zaman da bize hiçbir cevap veremediler. Şu anda da kendi içlerinde birbirlerine girdiler.Yatıyorlar kalkıyorlar, AK Parti, Türkiye, Erdoğan. Bizimle ne işiniz var ya. Erdoğan'a, Türkiye'ye vurmak size oy mu kazandıracak. Bunu nereye kadar götüreceksiniz. Yarın bir gün uluslararası toplantılarda ne olacak? Hollanda'nın Başbakanıyla olduğu gibi mi olsun. O zaten yüzüme bakamıyor, benim zaten onun yüzüne baktığım yok. Ne hallere düştü, hükümeti kuramıyor. Türkiye artık çok şeyleri aşmış vaziyette. Türkiye bu ufku aştığı için onlar rahatsız oluyor. Bundan sonra hedef 2023'dür. 2023'te Türkiye'yi inşallah farklı bir yere taşımış olacağız.

ZAFER ÇAĞLAYAN'A AÇILAN DAVA

Bu konu gerçekten çok ilginç bir konu. Şu anda bunu hukuki bir mantık içerisinde yorumlamak zaten mümkün değil. Burada bizim eski Ekonomi Bakanımıza yönelik atılan bu adımı açık söylüyorum ben Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Burada şahsına yönelik bir iddiayı ortaya koyabilmiş değiller. Neymiş, İran'la ilgili yaptırımları delmiş. İran'a biz bir defa herhangi bir yaptırım uygulama kararı Türkiye olarak almadık ki. Bizim İran'la ikili, hassas ilişkilerimiz var. Doğalgaz, petrolün belli bir kısmını oradan alıyoruz. Ben bunları sayın Obama'ya da söyledim, diğer ilgililere de söyledim. Biz burada yaptırım içerisine girmeyiz dedik. Ekonomi Bakanı hükümetin attığı adımı uygulayanlardan bir tanesi olacaktır. Dolayısıyla atılan bu adımlar siyasidir. ABD bu konuyu gözden geçirmesi lazım. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. Rıza Zarraf olayı Halkbankası genel müdür muavini Hakan Bey'de de öyledir. Benim son ziyaretimde Washington'da Büyükelçiliğimizin önünde PKK terör örgütü mensuplarının bize adeta saldırıyor gibi gelip ABD'li yetkililerin herhangi bir tedbir almaması bu pis kokunun ifadesidir. Benim korumalarım hakkında soruşturma açtılar. Hatta olay günü orada olmayan korumalarıma, eşimin iki koruması bayan, onlara da aynı şeyi yaptılar. Bu ABD'nin düşmüş olduğu aczi gösteriyor. Büyük bir devlet olabilirsin ama adil devlet olmak başka bir şeydir.

Eğer hukuk sisteminiz adil işlemiyorsa bu sıkıntılar sürekli olarak o pis kokuları da getirir.

Orada bir parti kuruldu. Bu partiyi kuranlar ağırlıklı olarak soydaşlarımız. Bu seçimde lokal bir bölgede seçime giriyorlar. Onlar da ismimizi büyük ihtimalle, belki de oradaki Türkleri birleştirici bulması açısından kullanıyor olabilirler. Eğer onların gücüne bizim portremiz bir güç katacaksa hayırlı olsun derim. Keşke Almanya'nın tümünde bu seçime girme imkanı yakalayabilseler. Ama bu bir adımdır. Güçlerini görmesi bakımından bir adımdır. Bu adım onlara daha sonra Avrupa Parlamentosu'na, o seçimlere girmede, orada parti sözkonusu değil bireysel olarak o seçimlere katılma fırsatı var. O seçimlere katılmak suretiyle AP'ye bu vesile ile girebilecek arkadaşlarımız olur. Ben bunun hayırlı bir adım olduğuna inanıyorum. Hiç korkmayacaklar, kendilerini ortaya koyacaklar, katılacaklar. Böylece orada yaşayan soydaşlarımızın gücünü görme bakımından isabetli olacığını düşünüyorum.

SİLAHLI İHA'LARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Ana muhalefet partisinin bir temsilcisi çıkıyor; "SİHA'lar sivilleri vurmuş". Nerede o siviller. SİHA'lar teröristleri vuruyor. Bunu CHP'nin temsilcileri vs. durduramaz. Ben beklerdim ki CHP'nin lideri çıksın, "Ey Tanrıkulu, sen kimden yanasın. Güvenlik güçlerinden yana mısın?"

Biz silahlı İHA'larımızı yaptık. Artık terör örgütü kaçacak delik arıyor. Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler. Biz sizleri tanıyoruz zaten.