Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'a gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turundaki görüşmelere ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Mescid-i Aksa'daki faaliyetlerine yönelik olarak "İsrail attığı adımlarla yanlışa gidiyor. Yalnızlığa gidiyor." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, "Diyanet İşleri Başkanı değişecek mi?" sorusuna ise "Başkan hala görevinin başında. Ancak şu an görevden alma söz konusu değil" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan ziyaretlerini tamamlayarak saat 21.15'te özel uçak "TUR" ile yurda döndü. Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Ercan Topaca ve beraberindeki yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle:

-Katar meselesinin çözümü noktasında neler yapabileceğimizi, ülke olarak nasıl katkıda bulunabileceğimizi birlikte istişare ettik. Öncelikle şu hususun altını tekrar çizmekte fayda görüyorum; elbette yıkmak kolay, yıkılanı yeniden inşa etmek ise her zaman çok zordur. Devletler arası münasebetlerde bu daha fazla süre ve zahmet ister. Son ziyaretimiz ve temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum."

-Kral Selman'a krizin çözümünde kendisinden yoğun beklentilerimiz olduğunu belirttim

-Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ikili ve bölgesel konuları ele aldık. Krizdeki ara buluculuk çabalarını desteklediğimizi söyledik.

-Katar ziyaretimde Emir Şeyh Tamim'e soğukkanlı tavrından ötürü takdir ettiğimizi belirttik.

-Kutsallarımızı ayak altına alınmasına müsaade etmeyeceğiz. İsrail'i hukuka uygun davranmaya davet ediyorum.

İSRAİL'E UYARI

Mescid-Aksa ya yönelik kısıtlamaları kabul edilemez olduğunu belirttik. İbadetlerini yapamaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. Mescid-i Aksa bütün Müslümanların göz bebeğidir. Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. İsrail tutumuyla tüm bölgeye zarar veriyor.

Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum.
Şiddeti mazur görmediğimizi özellikle ifade ediyorum. Körfez ziyaretimin faydalı geçtiğini ifade etmek istiyorum.

RUSYA İLE S 400 FÜZELERİ ANLAŞMASI

"Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumunda. Bu güvenliği nerden sağlarsa oraya yönelik adım atacaktır. Bununla ilgili birimlerimiz görüşmeleri yaptı yapıyorlar. Bunun endişe verici hiçbir yanı yok.

Farklı silah kullanınca endişe vermiyor S400 kullanınca endişe veriyor. Bu tamamen karşılıklı olarak hele hele Türkiye olarak ortak üretime kimle girersek onu tercih ederiz. Türkiye güvenlik simülasyonun buna göre yapıyor. Görüşmeler büyük ölçüde bitti."

HENÜZ BÖYLE BİR ŞEY YOK AMA SAYIN BAŞKAN'IN BİR TALEBİ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sosyal medyada dolaşan "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevinden ayrıldığı" iddiası soruldu.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: Şu anda henüz böyle atılmış bir adım söz konusu değil. Fakat geleceğe yönelik sayın başkanın farklı bir görevle devam şeklinde bir talebi söz konusu. Bu da tabi ki Sayın Başbakan'la görüşülerek değerlendirilecek bir konudur. Ama şu an Sayın Başkan'ın görevden alınması ya da ayrılması söz konusu değildir.