TBMM Anayasa Mahkemesi Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe kalkışmasının saat 20:00'da bir dostu sayesinde haberdar olduğunu ifade etti.

TBMM Anayasa Mahkemesi Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 15 Temmuz gecesi Fetuulahçı Terör Örgütü üyesi Cuntacıların darbe kalkışması için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimini saat 20:00'da bir ahbabından öğrendiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"İlk bilgiler geldiği zaman saat 21 civarı Cumhurbaşkanını aradım. Sorduğumda o da benzer bilgilere sahip olduğunu söyledi. Açık söyleyeyim ben o saatte aradığımda Sayın Cumhurbaşkanı tablodan tam olarak haberdar değlidir. Başbakan'ın da ayın şekilde haberdar olmadığını biliyorum. Böyle bir hususta bu kadar büyük bir hareketin hem haber alınması lazım hem de bürokratlar tarafından başka büroktarlarda görüşülemesi yerine Cumhurbaşkanı'na ve siyasi iktidara bildirilmesi gerekirdi. 15-16 civarında askerlere [MİT tarafından] bilgi verilmiş. Bu da verilmeliydi muhakkak ama bu işin başında baş var, Cumhurbaşkanı var. Bu konuda ihtimal ne olura olsun yüzde binde bir bile olsa neye mal olacağını biliyoruz. Olabilecek en hızlı şekilde gerekli tedirleri almaya imkan sağlayan zaman dilimi içersinde bildirilmesi gerekir. 20:00 civarında ahbap vasıtasıyla haberdar olduğunu ifade etti. Dolayısıyla bunu şöyle değerlendirmek lazım; herseyin yeni baştan değerlendirileceği bir daha kimsenin bu anlamda bir darbeye girişmesini aklından geçiremeyeceği bir sistemi Türkiye'nin kurması lazım "

Cumhurbaşkanı dört saat sonra haberdar edildi?

Genelkurmay’ın darbe girişiminin öğrenilmesiyle ilgili Salı günü şu açıklamayı yaptı:

“15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki ÇOLAK ve Genel Kurmay II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in katılımıyla değerlendirilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Temmuz tarihinde CNN International'a verdiği röportajda "O gün akşam 20.00 gibi bir haber aldık, dediler ki 'böyle böyle Türkiye genelinde İstanbul, Ankara gibi bazı gelişmeler var, bir hareketlilik var" dedi. Cumhurbaşkanının bu sözleri , darbe girişimi yapılacağı istihbaratının alınmasından 4 saat sonra haberdar edildiğini gösteriyor. Bu dört saat içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişmelerden habersiz Marmaris’te tatiline devam ediyordu.

Darbe günü gelen istihbarat

Al Jazeera'nın edindiği bilgiler, darbe yapılacağı istihbaratının MİT tarafından ancak darbe günü elde edilebildiğini gösteriyor. Bundan hemen sonra da bu istihbaratın ne kadar sağlam olduğu araştırılmaya başlandı.

İstihbaratın geldiği saatlerde hem bunun teyidi hem de doğruysa gerekli tedbirlerin alınabilmesi için vakit vardı. Zira MİT'e gelen istihbarat darbenin gece yarısından sonra 03.00 'de başlayacağını gösteriyordu.

İstihbaratın teyidi için Genelkurmay ile temas trafiği yürütüldü. Önce MİT Müsteşar Yardımcısı ardından Müsteşarın kendisi Genelkurmay Karargahında Genelkurmay Başkanı, 2. Başkan ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile durumu değerlendirdi.

Saat 18.30'dan önce istihbaratın ciddi olduğu artık net olarak anlaşıldı. Bu sebeple 18.30'da gerekli tedbirlerin alınması için Genelkurmay Karargahından ilgili birimlere emirler gönderilmeye başlandı.