Çin'de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 594'e ulaştı. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte salgın nedeniyle 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi. Afganistan Sağlık Bakanı Firuz da, ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı, İran'dan dönen bir kişide yeni tip corona virüsü (Covid-19) görüldüğünü ve bunun ülkede tespit edilen ilk vaka olduğunu açıkladı.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, İran'ın Meşhed kentinden gelen 3 kişide yeni tip corona virüsü tespit edildiğini duyurdu.

İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükselirken, virüsün bulaştığı kişi sayısı 47 oldu. Çin ayrıca corona virüs salgınıyla mücadele için 14 milyar dolardan fazla para ayrıldığını duyurdu.

Böylelikle ülkedeki toplam can kaybı, 2'si Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden olmak üzere 2 bin 594'e çıkarken, kesinleşen Covid-19 vakası da 77 bin 150'ye ulaştı.Bununla birlikte Covid-19'a yakalanma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 3 bin 434'e, müşahade altına alınanların sayısı 97 bin 481'e geriledi.

Bugüne kadar Covid-19'dan iyileşerek taburcu olanların sayısı da 24 bin 734'e çıktı. Çin ana karası dışında vaka sayısı Hong Kong'da 74'e yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 olarak bildirildi.

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

DSÖ'DEN KORKUTAN UYARI

Çin Cumartesi günü yeni ölümlerde ve koronavirüs vakalarında keskin bir düşüş bildirdi ancak dünya sağlık yetkilileri diğer ülkelerde yeni enfeksiyonlar artmaya devam ettikçe salgın hakkında tahminlerde bulunmanın çok erken olduğu konusunda uyardı. Çinli yetkililer, Cuma günü bir gün önce 889 olan yeni vaka sayısının 397'ye düştüğünü açıkladı. Yeni vaka sayılarının Güney Kore, İran, İtalya ve Lübnan gibi ülkelerde ise arttığı belirtildi.

Güney Kore'de yetkililer Cumartesi günü yeni enfeksiyonların sayısının 433'e çıktığını ve salgının merkezindeki bir kiliseye katılan 1000'den fazla kişinin grip benzeri semptomlar bildirdiği için sayının önemli ölçüde artabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü yeni Çin vakalarında bildirilen düşüşü memnuniyetle karşıladı, ancak Çin'in seyahat geçmişi veya teyit edilen bir vaka ile temas gibi net bir bağlantısı olmayan başka yerlerde yeni enfeksiyonların sayısından endişe duyduğunu söyledi.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 'En büyük endişemiz COVID-19'un (yeni virüs) daha zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelerde yayılma potansiyelinin daha yüksek olmasıdır' dedi.