On beş vahşi Asya filinden oluşan sürü, Çin'in Myanmar sınırına yakın Xishuangbanna fil koruma bölgesinden bir yıl kadar önce ayrılarak başlattıkları yolculuklarında 500 km mesafe kat etti.


Göçün nedeni bilinmemekle beraber, sürünün kuzeybatıya gittiğine inanılıyor.

Pazartesi mola veren grup, güneybatı Çin'in Kunming şehrinin dışındaki ormanlık alanda uyurken görüntülenmişti. Vilayet orman itfaiyess, drone kamerasıyle çekilen görüntüleri yayımlamıştı.

Ne var ki fillerin salı günü yeniden yürüyüşe geçmesi bir kez daha yerleşim yerlerine yaklaşmaları endişesi uyandırdı ve yerel yetkilileri yeni bir faaliyet telaşına soktu.

İzleme ekipleri fillerin hareketlerini takip etmek için aralıksız çalışıyor. Ayrıca 400'ün üzerinde acil müdahale personeli bölgeye sevk edildi.

Sürü, yolculuklarının durup devam eden doğası sebebiyle artan miktarda ilgi çekiyor.

Hayvanların kasımda Yunnan'daki Pu'er kentine vardığı ve dişi bir filin doğum yapması üzerine 5 ay burada kalan sürünün 16 Nisan'da tekrar yürümeye başladığı belirtiliyor.

Devlet Ormancılık ve Çayır İdaresi'nin Asya Fili Araştırma Merkezi Direktörü Chen Fei, kuzey rotasına geri dönüp dönmediğini görmek için sürüyü yakından izlediklerini ve gerekirse köyleri tahliye edeceklerini söyledi.

Yaban hayatı uzmanları, fillerin söz konusu olağandışı faaliyetinin arkasındaki olası nedenleri anlamaya çalışıyor. Xishuangbanna'daki tropik ormanların yerini muz, çay veya kauçuk tarlalarının alması veya geleneksel Çin tıbbında gelir getiren hammaddelerin ekimi için kullanılması sonucu Çin'in son doğal fil topluluğunun yaşayabileceği doğal ortamın yıllar içinde gittikçe küçüldüğüne inanılıyor.

Yunnan'da geçen 10 yıl boyunca süren koruma çabaları sonucu fil nüfusunun ikiye katlanması, arazi ve kaynaklar üzerindeki baskının artmasına yol açtı.

Tehlike altındaki türler arasında yer alan Asya filinin artan sayısına rağmen Çin'deki nüfusunun, çoğu Yunnan'da olmak üzere, 300 civarında olduğuna inanılıyor.