Çin'in başkenti Pekin'de basın toplantısı düzenleyen Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19'un kaynağı ile ilgili Çin'de yürüttüğü araştırmada ikinci aşamanın 'laboratuvar sızıntısının soruşturması' olmasına şaşırdığını söyledi.

"BU SAĞDUYULU BİR PLAN DEĞİL"

Böyle bir planı kabul edemeyeceklerini belirten Zeng, "DSÖ'nün koronavirüsün kökenine ilişkin bir sonraki araştırma aşaması planı sağduyulu değil ve bilime aykırı" diye konuştu.

Sputnik'in aktardığına göre, Zeng, ABD'nin virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden çıktığı iddialarına da cevap verdi. Zeng "Buradaki hiçbir işçi veya araştırmacıya koronavirüs bulaşmadı" dedi

Ulusal Biyogüvenlik Laboratuvarı Müdürü ve Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan Profesör Yuan Zhiming de 30 Aralık 2019'dan önce kendisi ve meslektaşlarının koronavirüs üzerinde çalışmadığını vurguladı.

"UZMAN EKİP ÇİN'E DÖNMEK YERİNE..."

DSÖ araştırmasında Çin'i temsil eden Prof. Liang Wannian ise daha önce uzmanların virüsün kökeni ile ilgili hayvanların işaret edilmesini referans göstererek şunları kaydetti: "Uzman ekip, Çin'e dönmek yerine hayvanlara odaklanmalı."

Liang ayrıca hastalığın Vuhan'da tespit edildiği zamanlarda farklı ülkelerdeki atık sularda Kovid-19 bulunduğuna dair raporlara dikkat çekti ve araştırmacıların çalışmalarını Çin dışındaki yerlerde de gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Daha önce de DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'de görülen koronavirüsün kaynağı ile ilgili çalışmaların ham veri eksikliği nedeniyle sekteye uğradığını açıklamıştı.