Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan İslam alimi Muhammed Bin Kutbüddin İzniki’nin türbesine gelen bir grup vatandaş, duruma sert tepki gösterdi. Gruptan Avukat Ahmet Faruk Temizkol, bu konuyla ilgili davayı takip ettiğini ifade ederek, “Uzunca bir süredir İstanbul’dan Edirne’ye gelip gidiyorum. Burada açık ve net sadece bir kanun değil, birkaç tane kanunun ihlali söz konusudur; mezarlıkları Koruma Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gibi. Burada hukuki süreç devam ediyor. Belediye yetkilileriyle ilgili soruşturma İçişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş durumda. Tabii kanun böyle olmakla beraber insanlık adına, tarihi şuur adına, bir tarihi şahsiyet, İstanbul’da Eyüp Sultan Hazretlerini düşünelim.

Konya’da Mevlana Hazretlerini düşünelim. Bu mübarek kimseler yüce dinimizin ulaşmasında çok büyük gayretleri emekleri olan ve bu uğurda seferlere bile katıldıkları naklediliyor. Muhammed Bin Kutbüddin İzniki Hazretleri ulemadan, evliyalardan olan bir zat. Şimdi böyle tarihi bir şahsiyetin kabir yerinin bile belli olmaması herkesin vicdanını yaralar” dedi.

"BURADA DÜĞÜN SALONU AÇMAYA KALKIŞIRLARSA SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR"

2003 yılından beridir bu konuda büyük bir mücadele verdiklerini ifade eden Gazeteci Yazar Bayrak Bıyıklı da, “Bu mezarlığın aslına uygun hale getirilmesi için, daha evvel buranın belediye başkanı rahmetli Cengiz Bey’e dilekçe verdik.

Cengiz Bey belediye olarak Anıtlar Kuruluna gönderdi. Anıtlar Kurulu da bunu müze müdürlüğüne sevk etti. Müze Müdürlüğü Kültür Müdürlüğüne, oradan da Ankara’ya sevk edildi. Ankara’da kazı yapılması çalışması kararı alındı ve kazı yapıldı.

Yerin altında lahitler ve lahitlerinMuhammed Bin Kutbüddin İzniki Hazretlerinin türbesi olduğu tespit edildi. Elimizde kayıtlar var. Biz tamamen resmi olarak, hukuki olarak işimize devam ettik. Buranın Osmanlı’nın ilk mezarlığı olduğu tescil edildi. Müze Müdürlüğümüz buranın her tarafından kazı yaptı, buranın her tarafı kabir.

Bir buçuk metre yerin altı tamamen mezar taşlarıdır. Burası şu anda kazılsa, buranın altı tamamen kabirdir. Bu kabrin üzerinde dolaşmak yazık olur. Bazıları bir çok yerde olduğunu söylüyor evet ama bazılarını kazanamıyorsak en azından burada toplu var bunları kazanalım istiyoruz. Burada Muhammed Bin Kutbüddin İzniki Hazretlerinin türbesi var. Bütün Edirneliler bunu bilir yıllardan beri bilirler. Burada düğün salonu, yada nikah salonun açımaya kalkışırlarsa suç işlemiş olurlar. Allah rızası için Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Buraya sahip çıksınlar” şeklinde konuştu.

"BU DÜĞÜN SALONUNU BURADA İSTEMİYORUZ"

Bu alanın eskiden beri mezarlık olduğunu ifade edene Edirneli vatandaşlardan Osman Tekin ise, “Burası kabristandı, şimdi ise düğün salonuna çevirdiler. Edirneliler olarak bu düğün salonunu burada istemiyoruz. Anamızın, nenemizin, babamızın kabristanının üzerinde düğün salonu olur mu” diye konuştu. Vatandaşlar, konuşmaların ardından türbenin bulunduğu bölgede çeşitli dualar okuduktan sonra dağıldılar.
CHP’li belediyenin türbe üzerine düğün salonu olarak inşa ettiği yapı tepkiler üzerine açılmazken, akıbetiyle ilgili de açıklama yapılmadı.