CHP TBMM Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Basına kapalı gerçekleşen toplantı, iki saat sürdü.

Toplantıda milletvekillerinin anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine ilişkin değerlendirme ve önerilerde bulundukları öğrenildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, toplantı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, teklifin tümü üzerinde grupları adına Antalya Milletvekili ve Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın konuşma yapacağını bildirdi.

AK Parti Grubu adına Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşacağının belirtildiğini aktaran Özel, şunları ifade etti:

"Başbakanın konuşması, 'Başbakan teklife sahip çıkıyor' diye ifade ediliyor. Gerçekten de böyle bir şeye ihtiyaç var. Dünyanın, demokrasi tarihinin görmediği bir çelişki ile karşı karşıyayız. Çünkü Başbakan çıkacak ve diyecek ki, 'Bu teklifi kabul edin, benim görevim ortadan kalksın, ben yok olayım.' Ve Başbakanın grubunu ikna etmesi lazım. Diyecek ki, 'Arkadaşlar teklife oy verin, bu Meclisin bir önemi kalmasın.' Kendi kendini ortadan kaldırmayı teklif eden bir başbakan ile karşı karşıyayız. Yapılan iş kendine ve grubuna saygısı olmayan, yok hükmünde gören bir başbakanın Türkiye'ye 'Ben buna inanıyorum, siz de inanın' diyeceği ibretlik bir konuşmayı izleyeceğiz."

"Konuşmalarda süre sınırlaması olmasın"
Özel, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde gruplar adına konuşmaların 20 dakika ile sınırlı olmasına da değinerek, "AKP, 'Bu rejim değişikliğinin bütünü üzerinde Başbakanımızın söylecek sözü 20 dakikadır' diyorsa buna da söylenecek bir şey yok. Ama biz böylesine bir durumda süre sınırı uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"Güçlü ve net bir muhalefet yapacağız"
CHP'nin anayasa değişikliği teklifine yaklaşımının en başından beri belli olduğunun altını çizen Özel, içerikli, güçlü ve net bir muhalefet yapacaklarını vurguladı.

Özel, oylamalara katılıp katılmayacaklarına ilişkin soruya, "Tüm süreç boyunca pek çok oylama olacak. O oylamalarda CHP zaten herhangi bir grup kararı alınmadığı için 'oylamaya katılın' veya 'katılmayın' diye de bir şey söylemeyecek. Milletvekillerimiz İçtüzük ve Anayasaya uygun olarak oylarını kullanacaklar." diye konuştu.