CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı İstiklal Gazetesi Ankara Temsilcisi Nur Batu'ya gündeme dair açıklamalarda bulundu.

'BİZ İKTİDAR OLDUĞUMUZDA DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ'

Akıllı şunları söyledi:

'KYK borçları, 3600 ek gösterge, emeklilere bayram ikramiyesi, asgari ücret zammı şimdi de EYT meselesi ile görüyoruz ki CHP söylüyor iktidar yapıyor. Biz iktidar olduğumuzdan çok daha iyisini yapacağız. 3600'ü kuşa çevirdiler. Bizim teklifimiz bu değildi. Hem hizmet sınıflarında sınırlandırmalar yaptılar, emekliler bakımından 30 yıl sınırı getirdiler. Örneğin; 29 yıl çalışmış bir emekli 3600 ek göstergeden yararlanamayacak. Bizim teklifimizin çok altında bir düzenleme çıktı. Umuyorum EYT'de aynı şeyi yapmazlar. '

İKTİDAR HALKI OYALAMANIN DERDİNDE

Son dönemde gündemden düşmeyen akaryakıt fiyatları hakkındaki soruya ise Akıllı şöyle cevap verdi:

'Memleket ve insanlarla dalga geçiyorlar. Evet dünyada petrol fiyatları arttı. Bu zamlar başladığında mazot 6 lira civarındaydı. Bir ara 30 liraya kadar çıktı. Yani Türkiye'de mazot fiyatları 4 kat arttı. Halbuki petrol fiyatlarındaki artışlar 60 dolardan 100 dolar civarına geldi. Dolayısıyla Türkiye'de petrol fiyatlarındaki artışın nedeni %50'sinden daha fazlası bu iktidarın politikaları nedeniyle oldu. Sadece petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan bir zamla karşılaşsaydık bugün mazotun 10-12 lira civarı olması gerekirdi. Fakat şu an bunun 2 katı. Bunun sebebi bu iktidarın uyguladığı ekonomi politikası. Bu politika nedeniyle kurları tutamaz hale geldiler. O kurları tutabilmek için merkez bankası rezervlerini boşalttılar. Eksi bakiye hala bugün. Sadece bu değil, Cumhuriyet tarihinde hiç dokunulmadığı Merkez Bankası ihtiyat akçesini bile kullandılar. Memlekette ne var ne yoksa sattılar. Döviz korumalı mevduat sistemi getirdiler bunlar hiç bir etki etmedi tam tersi, ağır maliyetler getirdi. Biz sahadayız. Görüyoruz ki ufak indirimler yapıp, arkasından zamlara devam eden iktidar halkı oyalama derdinde. Halkta bunların bir karşılığı yok. '

HELALLEŞME ÇAĞRISI TOPLUMSAL BİR BARIŞ PROJESİDİR

Geçtiğimiz günlerde muhafazakarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısı hakkında konuşan Akıllı:

'Helalleşme meselesi; toplumsal barış projesidir. Bu ülkede yaşayan farklı inançlara sahip, farklı etnik kökenlere sahip, farklı siyasi görüşlere sahip milyonlarca insan yaşıyor. Bu toplumu bir arada tutmanın yolu barışçıl bir politikadır. Toplumun farklı kesimlerinin birbirine olan mesafelerini ortadan kaldırmak lazım, ön yargıları ortadan kaldırmak lazım. Muhafazakar olarak tanımladığımız toplum kesimlerine, anlaşılıyor ki kendimizi çok iyi ifade edememişiz. Sayın Genel Başkanımızın yaptığı budur. Bu ayın 18'inde perşembe günü bir programımız olacak. Türkiye'nin her yerinden gelen, hala Cumhur ittifakına bağlı partilere üye olan kişiler Ankara'ya gelecekler. Genel Başkanımız ile buluşacaklar ve partimize katılacaklar. Biz tüm Türkiye'yi topluyoruz. Şunu görüyoruz ki; insanlar bizi tanıdıkça, bizi anladıkça, biz onlara kendimizi anlatabildikçe, Cumhuriyet Halk Partisine olan algıları kırıyoruz. Biz ön yargıları kırmak istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisinin 2011'den sonra izlediği siyasal çizgi, Genel Başkanımızın Adalet yürüyüşü ile başlattığı ve sürdürdüğü bu anlayış karşılık buluyor. Geçmişte bizimle birlikte olmasa bile, Genel Başkanımızın bize katılın çağrısı muhafazakar kesimlerin icabeti ile sonuçlandı. ' şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'IN ALEVİ AÇILIMI KONUSUNDA SAMİMİ OLMADIĞI BELLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hüseyin Gazi Cemevine yaptığı ziyaretini değerlendiren Akıllı, Alevi inanç önderlerinin Erdoğan'ın davetine icabet etmemesini manidar bulduklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Sayın Erdoğan'ın cemevi ziyaretinde samimi olmadığı belli. Eğer samimilerse, cemevlerine ibadethane statüsü versinler. Bu ilk değil, 2013'de alevi açılımı yaptılar. Burdan ne çıktı. Alevi yurttaşların oylarını alabilir miyim düşüncesi ile yapılan bir ziyaret bu. Alevi örgütleri Erdoğan'ın samimi olmadığını bildikleri için, Alevi inanç önderleri Erdoğan'ın bu ziyaretine icabet etmediler.

ANKARA'YA GELEN GENÇLER ÇARESİZ VE SAHİPSİZ KALMAYACAKTIR

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, sosyal medya üzerinden çocuklarını Mansur Yavaş'a emanet eden velilerin mesajlarını değerlendiren Akıllı, şunları belirtti:

'Biz sosyal belediyecilik anlayışının önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz sene üniversiteli hiçbir genci Mansur Yavaş açıkta bırakmadı. Bu dönemde böyle olacak. Bu, aslında devletin yapması gereken bir şey. Ankara'ya gelen hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak, bizler gençler için elimizden geleni yapacağız. Bu devletin, üniversiteye ne kadar genç alıyorsa, o kadar da barınma imkanı sunması lazım. Mansur Başkan'ın uygulamalarını destekliyoruz. Ankara'ya gelen hiçbir öğrenci çaresiz ve sahipsiz kalmayacaktır. '

ANKAPARK İÇİN HARCANAN 801 MİLYON DOLAR BU KENTİ İHYA EDERDİ

Akıllı, büyük tartışmalara sebep olan Ankapark'la ilgili ise şunları söyledi:

Ankapark hakkında bilirkişi incelemeleri devam ediyor. Bizim gözlemimiz ve belediye yetkililerinden aldığımız bilgi şu; oranın en ciddi maliyetlerinden olan elektrik aksamının %10'u kalmış. Hiçbir şeyi yok. Oraya koydukları devasa yapılar, Melih bey'in meraklı olduğu dinazorların çoğu kırılmış. Ancak, içindeki demirleri hurda olarak kullanılabilir. Onarılması mümkün görünmüyor. Bir teleferik var, sadece %20 i bitmiş, fakat %80 i üzerinde bedeli ödenmiş. Mevcut oyuncakların kullanılabilir olduğuna dair büyük kuşkular var. Çalışmamasının sebebi ise bu. Ankaralılar bu projeye güvenmediler. Sayın Mansur Yavaş'ın söylediği gibi oranın akıbetini Ankaralılar belirleyecek. Ankara'nın nefes alacağı alanlara ihtiyacı var. Orası çok büyük bir alan, bir kısmı mesire alanı olabilir, bir kısmı hayvanat bahçesi olabilir, bilim merkezleri yapılabilir. Birden fazla amaçla kullanılabilecek büyüklüğe sahip. Mesela bir havuz yapmışlar, devasa büyüklükte bir havuz. Herkes bilir bir havuz için önemli olan maliyet izolasyondur. Orayı ayağa kaldırmak için en az o kadar para harcamak lazım. Bu para ile 801 milyon dolar ile 4 tane boğaz köprüsü yapılabiliyor. Yavuz Sultan Selim, Çanakkale ve Osmangazi köprüleri bu para ile yapılabilir. Ve biz bu köprülerin parasını 25 sene ödeyeceğiz. Bu ülkenin aslında nasıl yönetildiğini ve kaynaklarının nasıl çarçur edildiğini gösteren bir örnektir Ankapark. Ankapark bir rant projesi haline getirilmiş. Bu ülkede hala ağır yağmurlar yağdığında can kayıpları yaşanıyor. Hala bir havaalanı metromuz yok. 801 milyon dolar bu kenti ihya ederdi. Fakat bir avuç insanı ihya etti. '

GELİYOR GELMEKTE OLAN!

Toplumun büyük bir kısmının açlık sınırında yaşadığını belirten Akıllı,

'Türkiye bir buhran yaşıyor. İktidar algılar üzerine inşa ettiği bir siyaset yaşatıyor. Toplumun önemli bir kesimi bırakın yoksulluğu açlık sınırında yaşıyor. Bunların etkilerini ilerleyen dönemde daha çok göreceğiz. Çocuklarımız yeterli beslenemiyor. Gelişme çağındaki çocukların şuan iyi beslenememesinin kalıcı sorunlara yol açtığını göreceğiz. Ekonomi bilimi ile inatlaşan iktidarın neler kaybettirdiğini görüyoruz. Ben belediyeleri örnek veriyorum. Belediyelerimiz gerektiği gibi çalışmaya devam ediyor. Bunu nasıl yapıyorlar? Tasarrufla yapıyorlar. Hiç kimse ümitsiz olmasın geliyor gelmekte olan!' ifadelerini kullandı.

Editör: Uğur EKİNCİ