İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan göl kıyısındaki "Villa La Grange" adlı malikane, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilk buluşmasına ev sahipliği yaptı.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Bununla birlikte, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve iki saatin ardından sona erdi. Rusya Devlet Başkanı, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu toplantının verimli geçmesini umuyorum" demişti.

Kremlin, küçük grup formatında yapılan zirvenin, başlamasından yaklaşık iki saat sonra sona erdiğini duyurdu. İki lider beş saat sürmesi beklenen heyetler arası görüşmeye başlayacak.

ZİRVEDEN ÖNCE NAVALNY PROTESTOSU

Bununla birlikte, kent renkli anlara da sahne oldu. Cenevre'de Putin'den önce Putin benzeri ortaya çıktı. Rus protestocu, Putin'in yaz tatillerinde giydiği askeri pantolonla boy gösterdi.

Putin maskeli gösterici, Rum muhalif Aleksey Navalny'nin durumuna dikkat çekmek için düzenlenen protesto gösterisinin bir parçasıydı.

ABD-RUSYA İLİŞKİLERİ

Öte yandan, ABD-Rusya ilişkileri, Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhakıyla kötüleşmeye başladı. Biden'ın, Mart'ta Putin'i "katil" olarak nitelemesiyle zirve yaptı. Son krizde iki taraf da büyükelçilerini çekti. Elçiler hala geri dönmedi.

Soğuk Savaş döneminde ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov da ilk kez Kasım 1985'te Cenevre'de bir araya gelmişti.