Yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları sigara içenleri üzecek. Araştırma, her gün sigara içen ve alkol tüketenlerin içtiği çayı sıcak içmemesi gerektiğini söylüyor.
Kanser riskini 5 kat artırıyor
Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde pazartesi günü
yayınlanan çalışmaya göre; sıcak veya çok sıcak çay içmek,
özellikle sigara içen ve alkol tüketen kişilerde yemek borusu
kanseri riskini beş kat artırıyor. CNN International'ın haberine
göre; yemek borusu kanseri, dünyada en sık görülen sekizinci
kanserdir. Ölümcül bir hastalık olan yemek borusu kanseri, her yıl
yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Genellikle duman,
alkol, asit reflüsü ve sıcak sıvılar yemek borusunda tekrar tekrar
yaralanmalara yol açıyor.
500 BİN KİŞİ İZLENDİ
ABD'nin Maryland eyaletindeki Ulusal Kanser Enstitüsünden kıdemli
araştırmacı Neal Freedman'a göre kendi türünün en büyüğü olan bu
çalışma, Çin'de 500 bin yetişkinin dokuz buçuk yıl izlenmesiyle
gerçekleştirildi. Pekin Üniversitesi Epidemiyoloji ve
Biyoistatistik Departmanından araştırmanın yazarı Prof. Jun Lv,
sigara içmeyen veya alkol almayan kişilerde sıcak çayın yemek
borusu kanseri riskini artırmadığını tespit ettiklerini ancak tütün
veya alkol kullanan kişilerde kanser riskinin arttığını
gözlemlediklerini söyledi.
Neal Freedman, çok sıcak içeceklerin yemek borusunu alkol ve duman gibi kansere neden olan ajanlara karşı daha savunmasız kılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Sıcak sıvı, yemek borusunun astarını tahriş ederek, iltihaplanmaya ve hücrelerin daha hızlı çoğalmasına neden olabilir. Sıcak sıvı, yemek borusunu kaplayan hücrelerin bariyer işlevini bozabilir ve dokuyu diğer kanserojenlerden daha fazla hasara açabilir."
ABD'de ve Avrupa'da çay 65 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda nadiren tüketiliyor ancak Türkiye, Rusya, İran ve Güney Amerika gibi yerlerde çay, oldukça sıcak içiliyor. ABD Çay Birliği Başkanı Peter Goggi, "Ortadoğu'ya ya da Rusya'ya giderseniz, sürekli olarak altında ısı olan semaverden çay içiliyor" dedi.
Profesör Lv, "Sigara içmeyen veya fazla alkol kullanmayan çay içen kişiler, içeceklerini değiştirmek zorunda değiller. Elbette hem tütünden, hem de aşırı alkol kullanımından uzak durmak, yemek borusu kanserini önlemede en önemli araçtır" diye konuştu.