Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Bizim askerimizin planladığı yerel güçlerle yapacağımız Mümbiç operasyonu henüz başlamadı. Bölgede YPG'lerin olduğunu biliyoruz. ABD yönetiminden talebimiz budur: Bir an önce YPG'nin Münbiç'i terk etmesidir.

YPG ÇEKİLMEZSE VURACAĞIZ

O şehirler, o şehirlerde yaşayanlarındır. Yönetimi onların temsil etmeleri gerekir. YPG oradan çekilmezse vuracağımızı açıkladık. Biz ayrıca ABD ve koalisyonun içindeki ülkelerde Rakka operasyonuna nasıl destek verebilir. Bunları konuşuyoruz.

ABD'NİN BU TAVRINI TERK ETMESİ GEREKİYOR

Zamanında Obama'yı yanlış yönlendiren askerlerin yeni yönetimini yanlış yönlendirmesini arzu etmeyiz. YPG ile bu operasyonları yapmak Suriye'nin geleceğini riske atmak demektir. Bir terör kantonunu sağlamak demektir. ABD yönetiminin bir an önce bu tutumundan vazgeçmesi gerekir.

ABD EĞER YPG'Yİ TERCİH EDİYORSA O BAŞKADIR...

Burası ABD'nin toprakları değil ki? ABD askerleri ile niye karşı karşıya gelelim. Buradaki amaç Münbiç operasyonuyla buranın temizlenmesi ve sahiplerine teslim edilmesidir. ABD eğer YPG'yi tercih ediyorsa o başkadır. Ama böyle bir tercihlerinin olmadıklarını biliyoruz. Terör örgütlerinin yanında hiçbir müttefikimizin olmasını arzu etmeyiz.

ATEŞKES SAĞLANIRSA RİSKLER ORTADAN KALKABİLİR

Siyasi sonuç elde ederek ülke genelinde ateşkes sağlarsak bu riskler ortadan kalkar. Aksi takdirde herkes birbiriyle karşı karşıya gelebilir ki, bu Suriye'nin geleceği için olumlu olmaz. Astana'da çok önemli tarafları biraraya getirdik. Burası siyasi süreç için gerçek zemindir. BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları çerçevesinde müzakereler devam ettirilmelidir.

PEŞMERGE'YE SURİYE'DE GÖREV VERİLECEK ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL

Biz ABD ve Rusya ile her gün ve her düzeyde görüyoruz. Rakka operasyonu dahil teknik konuları görüşüyoruz. Rusya ile Suriye konusunu görüşüyoruz. Askerler düzeyinde görüşmeler devam ediyor. Biz Lavrov'la süreci koordine ediyoruz. Bu konuda bizim bir sıkıntımız yok. Fakat Peşmergeye Suriye'de görev verilecek anlayışı doğru değildir. Peşmergenin görevi Musul operasyonuna katkı vermektir. Önümüzdeki süreçte de DEAŞ'a karşı işbirliği devam edecek.