Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; S-400 Hava savunma sistemi hakkına önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada; "Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi barış için kullanılacak bir sistem. Fakat herhangi bir tehdit olduğu zaman belli bir mesafeye kadar takip edip yok edecek bu tehditi. S400 savunma sistemi Patriot sisteminden de daha iyi-ileri bir sistem. " dedi. Çavuşoğlu ABD ile yaşanan F-35 krizi hakkında, "Diğer ortaklara baktığımızda Türkiye'nin bu projeden çıkarılmasına karşılar" değerlendirmesinde bulundu.


İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar;

ABD İLE S400 VE F-35 GERİLİMİ

ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Cumhurbaşkanımız ile irtibatını yakın tutuyor. Dolayısıyla Türkiye'yi kaybetmek istemeyen bir Trump görüyoruz. ABD'nin içinden farklı sesler de geliyor. ABD'nin iddiası: F-35 ile S400 bir arada olamaz diyor. Biz bunun aksini söylüyoruz. Dolayısıyla ABD bu teklifimize yanaşmıyor. Trump, Türkiye'ye yaptırm uygulamak istemiyor. Biz Patriot başta olmak üzere gerekli savunma sistemlerini istedik. Bazı gerekçeleri bahane ederek bize bunları teslim etmediler. Biz de Rusya ile dolayısıyla S400 anlaşmasını imzaladık. Türkiye'nin savunma sisteminde bu lazımdı Trump bunu görüyor. Ortada belirsizlikler var fakat biz S400'ü aldık artık bu net. Bu savunma sistemi durup dururken kullanılacak bir ürün değil. Türkiye'ye bir saldırı olursa havada bu saldırıyı bertaraf etmek için kullanılacak. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi barış için kullanılacak bir sistem. Fakat herhangi bir tehdit olduğu zaman belli bir mesafeye kadar takip edip yok edecek bu tehditi. S400 savunma sistemi Patriot sisteminden de daha iyi-ileri bir sistem. S-400'lerin kullanılması için açık olması lazım.

Çavuşoğlu, "(F-35'lerin verilmemesi halinde) Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir" dedi.

CAATSA YASASI

Trump bu yasayı ve kararı erteleyebilir. Bizim beklentimiz bu yönde. Cumhurbaşkanımız da bu konuda Trump ile görüştü. Türkiye'ye yaptırım tabii ki kabul edilebilir değil.

ABD'NİN F-35 KARARI

Her bir F-35 Türkiye'ye çıkartılırsa faturası 7-8 milyon dolar. Diğer ortaklarımız da F-35 programından çıkarılmamıza karşı. F-35 programından çıkarılmadık. Trump Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımıza önem veriyor. ABD'nin içinden çıkan farklı seslere de Trump cevap veriyor. Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor. Diplomatik kanallarımızı da her açıdan işletiyoruz. Aksilik olmasın diye diplomatik kanallar işliyor.

RUSYA'NIN SU-35 TEKLİFİNE YANIT

F-35 projesinin ortağı olarak 1.4 milyar dolar para ödedik. Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermek en doğal hakkıdır.

OLASI YAPTIRIM DURUMUNDA TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR

ABD'nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD'ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. Bize yönelik hasmane tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI

Yunanistan'da yeni hükümet var, Cumhurbaşkanımız da başbakanla daha önce görüşmüş kabul etmişti. Biz Yunanistan'la var olan anlaşmazlıkları beraber oturup çözmek isteriz. Yunan mevkidaşlarımızın olumlu açıklamalarını destekliyoruz. Rum yönetiminde olduğu gibi Yunanistan'da da baskı var. Doğu Akdeniz'de özellikle Kıbrıs tarafına yakın taraflarda petrol dağıtımı için iş birliğine varız dedik. Yeter ki KKTC halkının buradaki hakları onlara verilsin. Kaynak paylaşımı için atılan adımları destekleriz. AB'nin sadece Rum kesimi ve Yunanistan'ı memnun etmek için karar alıyorlar. Biz Doğu Akdeniz'e cevap olarak 4. gemimizi gönderdik. Biz bu şekilde Rum ve Yunanistan'ı memnun etmek için adımlar atarsanız varlığımızı arttırırız dedik. AB'nin yaptırım kararının değeri yok.

GERİ KABUL ANLAŞMASI

Geri kabul anlaşmasını askıya aldığımızı AB'ye yazılı şekilde ilettik. Vize serbestisi ile aynı anda yürürlüğe girecekti.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE

Güvenli bölge için ABD ile görev gücü oluşturduk. Son zamanlarda yavalşama görüyoruz. İdlib bölgesindeki sorunları bahane göstererek bu görüşmeleri savsaklamanın bir faydası olmayacağını ABD'lilere de söylüyoruz. ABD'nin sözünde durmadığını birkaç defa gördük. Bunlardan biri de Münbiç. Somut bir adım yok. Yol haritasının amacı YPG/PKK'lıları çıkarmak ve yerel halka Münbiç'e teslim etmek. Yaklaşık 14 ay oldu, sonuç yok. Güvenli bölge oluşmaz ve teröristler temizlenmezse harekatı başlatırız. ABD'liler Jeffrey'i gönderdiler, Bugün başlayacak toplantılarda yeni önerileri olduğunu söylediler. Artık bu konuda net bir adım atmamız lazım. Bizim güvenliğimiz bakımından önemli Suriye'nin toprak bütünlüğü bakımından önemli. Suriye'de YPG yüzünden bugüne kadar Türkiye'ye gelip dönemeyen insanlar var. O nedenle artık bu işi sürüncemede bırakmamamız lazım.

İDLİB

Rusya'yla sürekli olarak her düzeyde konuşuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Putin'e Osaka'da bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İdlib'deki saldırıların durdurulması gerekiyor. Rusya'ya büyük sorumluluk düşüyor. Rusya, İran'la beraber rejimin garantörüdür. Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya'nındır. İdlib mutabakatının sağlıklı şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Esas sorumluluk Türkiye ve Rusya'da.

PENÇE-1 VE PENÇE-2 OPERASYONLARI

Irak'la birlikte çalışmamız gereken en önemli alan güvenlik. PKK'nın temizlenmesi gerekiyor. DEAŞ'ın da tamamen temizlenmesi gerekiyor. Güvenlik iş birliği anlaşmasının imzalanması lazım. PKK'ya yönelik operasyonları da birlikte yapmamız lazım. ABD'de destek vereceğiz diyor ama istihbarat konusunda bazı eksiklikler var. PKK'nın Erbil'e de rahatlıkla girdiğini gördük. Türkiye'de olduğu gibi Irak'ta da Kürtlerin en büyük düşmanı PKK'dır.

LİBYA

Türkiye BM çalışmalarına destek veriyor. Burada belirlenen UMH şu anda BM ve herkesin meşru olarak tanıdığı yönetimdir. Bu yönetimle ticari ve siyasi ilişkileri geliştiriyoruz. Büyükelçilik açtık. Libya'nın birliği ve beraberliği için bu çatışmaların durması gerekiyor. Libya'da herkesin gizli gündemi var.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Cesedin yerinin söylenmemesi, iş birlikçinin isminin verilmemesi ve davanın asıl seyrettiğinin takip edilememesi uluslararası cami tarafından da izleniyor. Biz başından beri ilkeli tutum izledik. Bazı ülke ve kurumlar gibi parayı görünce susmadık. Kaşıkçı'nın cesedi bulunmalı. Kaşıkçı cinayetinde sorumlular hesap vermeli.

MISIR

Biz darbeye karşıyız. Mursi mahkemede şehit oldu, kaderine terk edildi. Bunları söyleyince Mısır yönetimi bizimle ilişkilerini daha da kötüleştirdi. Batı ülkeleri demokrasi diyor işine geldiği gibi davranıyor. Müslüman kardeşlerimizin hiçbirine ön yargımız da yok. 1.8 milyar ümmete yönelik sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Ümmetin tek umudu Türkiye'dir. İhvan seçimleri kazandı gayet de iyi ilişkilerimiz oldu. Askeri darbeyle devrildi Biz buna itiraz ettik. İlla Müslüman Kardeşler seçilsin anlayışında değiliz. Laiklik Mısır'ın geleceği için önemli.

HAKAN ATİLLA

Prosedürler uygulanıyor. Geri gönderme merkezine gönderilecek. Süreci yakından takip ediyoruz. Ailesi ve banka ile temasımız sürüyor. New York'taki mahkeme süreci devam ediyor. Washington'da devam eden bir süreç var. Biz bu süreçlerin sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda en son Osaka'da Trump kendi çalışma arkadaşlarına döndü ve bu işleri halledin dedi.

MERİH DEMİRAL'A VİZE VERİLMEMESİ

Merih Demiral çok karakterli bir çocuk. Vize konusunda bir sıkıntı olmuş. Biz devreye girdik.