“STRATEJİST” in yazarı Muhammet ÖZGÜR ile kitap hakkında keyifli bir sohbet…

“Zaferi stratejiler tayin eder…”

Kısaca kendinizden biraz bahseder misiniz?

Eğitim ve öğretim hayatımın ilk yıllarını, beş sınıfın da aynı odada ders gördüğü köy okullarında geçirdim. Orta ve lise yıllarında ise hem çalışmak hem de okumak durumundaydım. Nihayetinde de İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldum ve aynı üniversitede yüksek lisansımı da tamamladım. Uzman yardımcısı olarak başladığım kamu hizmeti boyunca, genel müdürlük düzeyi de dahil birçok görevde bulundum. Hali hazırda da güzide bir devlet kurumumuzda kamu hizmetime devam ediyorum.

Kitabınız çıktığı günden itibaren çok ses getirdi, sizi bu eseri yazmaya iten sebep neydi?

Strateji Geliştirme Başkanlığı görevim sırasında kamuda çalışanlar da dahil toplumun çok büyük bir kesiminin “strateji” kavramını tam olarak bilmediğini fark ettim. Özellikle, kendileri ve bu ülke için birçok başarıya imza atması beklenen gençlerimizin de bu kavramı ya hiç duymadıklarını ya da çok yüzeysel kullandıklarını müşahede edince bu kitabı yazmaya karar verdim. Gençlerimizin her birini, liderlik özelliklerine sahip güçlü birer “stratejist” olarak görmek en büyük hayalim... Çünkü biliyorum ki ülkeler ve kültürler, her gelen neslin ilave katma değer üretmesiyle gelişebilir. Bizlere düşen ise bilgi ve tecrübelerimizi ortaya koymak ve onların gelişmelerine azami katkıyı sunmaktır. Bu kitabın arkasında, 28 yıllık devlet tecrübesi ve titiz bir yazım sürecinin olduğu 3 yıllık emek var…

Sizce bu eser okuyucuya ne sağlayacak?

Bu sorunun cevabına iki soruyla başlamama müsaade ediniz… Sınırsız “enerji ve potansiyele” rağmen, “gerçekleşenler” neden bu kadar silik ve zayıf? Birey ya da organizasyonlar; başarı için gerekli olan istek, azim, gayret, hırs, disiplin ve çalışkanlık gibi bütün meziyetler ile sınırsız imkanlara sahip olsalar bile, “neden her zaman istedikleri başarıları elde edemiyorlar?” İşte elinizdeki kitapta bu sorulara çok net cevaplar bulacaksınız. Diğer bir ifade ile bu kitap, “başarı ile insan” arasındaki engelleri kaldıracak, “potansiyel ile gerçekleşen” arasındaki uçurumu yok edecek sırları, yol ve yöntemleri ihtiva ediyor. Artık boşa harcanan zaman, heba edilen emek, ellerden kayıp giden hayaller olmasın… Bu kitabın kaleme alınmasındaki arzumuz şudur ki; başta ülkemiz olmak üzere artık hayaller ulaşılabilir hedeflere, emek ve gayretler ise elle tutulur başarılı neticelere dönüşsün…

Strateji süreçlerini öğrenmek bizim ve çocuklarımızın başarısına nasıl katkı sağlayacak?

Şunu güçlü bir şekilde ifade etmek gerekir; savaşlar da dahil “bir yerde başarı varsa, yazılı olsun ya da olmasın orada mutlaka iyi bir strateji vardır.” Diğer yandan; “bir yerde strateji yoksa başarı, sadece hiç gerçekleşmeyecek güzel bir hayalden ibarettir…” Mutlak başarıya giden belki de tek yolun “strateji” olduğu gerçeğinden hareketle, kitabın amacını “okuyucuya stratejist özelliklerini kazandırmak” şeklinde özetleyebiliriz. Çünkü her bireyde “stratejist” potansiyeli vardır… Mesele o potansiyeli görünür kılacak bilgi, donanım ve motivasyonun ortaya çıkarılmasıdır. O yüzden bu kitap, kaçınılmaz başarısızlıklara ve dayanılmaz çaresizliklere bir baş kaldırıdır. Maksadımız, bu eseri okuyan herkesin kendi öznel stratejilerini belirleyerek arzu ettiği her işte muvaffak olmasıdır.

Anlaşılan okuyucuyu kendi çapında bir “stratejist” yapmaya kararlısınız. O halde kitabın kapsamı ve yöntemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bu kitabın ilk hedefi, kişi ya da organizasyonun kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, bunu yüzde yüz kullanabilmesine ve kesin başarıya ulaştıracak stratejilere sahip olmasına yardımcı olmaktır. Bunu sağlamak için iki bakış açısı geliştirilmiştir. Bunlardan birincisi güçlü bir “stratejist olmak için gereken özellikler” e dair ipuçlarının verilmesidir. İkincisi ise “strateji oluşturma ve uygulama” süreçlerinin göz alıcı şekilde ortaya konulmasıdır. İki hususun da teoride kalmayıp pratiğe dökülebilmesi için ise kitap, gerçek hayat kesitlerinden esinlenerek oluşturulan strateji hikayeleriyle desteklenmiştir.

Sizce bu kitabı kimler okumalı?

Öncelikle kitabın yazımında, her yaştaki okuyucuya hitap etmesi bakımından, kolay anlaşılır ve akıcı bir dil tercih edildiğini ifade edelim. “Kimler okumalı?” sorusuna ise “strateji, kime lazım değil ki?” diyerek cevap vermek belki de en güzel yaklaşım olacaktır. İşin gerçeği “strateji, herkes içindir.” Strateji, gündelik hayatın en güzel şekilde tanzim edilmesinden, uzun vadeli çok büyük projelerin gerçekleştirilmesine kadar “başarı” yı yakalamak isteyen her birey, organizasyon ve devlet için gereklidir diyebiliriz.

Son olarak okuyucuya ne söylemek istersiniz?

Bilgiye sırt çevirmek, sadece onun sağlayacağı faydalardan kişinin kendisini mahrum etmesi demektir. Bilmediğimizi sevdiklerimize; özellikle çocuklarımıza aktarmamız da mümkün değil… Oysa bilgiye kucak açarak, istediğimiz her konuda başarıyı yakalayabiliriz. İsabetli stratejiler geliştirerek başarıya ve üç basit adımda stratejik yönetime ulaşmanın sırlarına, bu kitaptaki bilgi ağacıyla sahip olmak mümkün. İnsan aklının ürettiği en özel kavramlardan biri olan stratejinin sağlayacağı güçle, birey ya da organizasyon olarak parlak ve ses getiren başarılara imza atabiliriz… Çünkü bu kitapla “üstün başarı gücü elinizde…”