KATILMAYANA PARA CEZASI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşitli alanlarda ülkenin son durumunu oranlarla kamuoyuyla paylaşmak üzere her yıl onlarca araştırma yapıyor. Bunlardan biri de Hanehalkı Bütçe araştırması. Yasaya göre, soruları yanıtlamak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden seçilen kişiler anketlere katılmak zorunda. Yoksa para cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar.

BİR DÖNEM İPTAL EDİLMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, 2008 yılında TÜİK anketörlerinin sorularını yanıtlamayanlara para cezası verilmesine yönelik düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. İptal gerekçesinde ise “Anayasaya göre, herkesin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı bulunduğu, herkesin düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahip bulunduğu” ifade edilerek “Bazı sorular özel yaşamın, düşüncenin açıklanması sonucunu doğurabilir. Kişiler, idareye ve diğer kişilere karşı korumasız bırakılmıştır” demişti.

YENİDEN YÜRÜRLÜKTE

O dönem hükümet, küçük bazı değişiklikler ile yasayı yine çıkarmış ve TÜİK anketini yanıtlamayan gerçek kişilere idari para cezası verilebileceğini hükme bağlamıştı. Türkiye İstatistik Kanunu’nun 7.Maddesi “Başkanlık, Kurumun görev alanına giren konularla ilgili sayım ve araştırmalarda, istatistik üretimi için gerekli gördüğü her türlü ortamdaki veri ve bilgiyi, tüm istatistikî birimlerden, Başkanlıkça belirlenen şekil, süre ve standartlarda doğrudan isteme yetkisine sahiptir” diyor.

En son Gülsüm Akkaya adlı vatandaşa, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ankete katılmadığı gerekçesiyle para cezası kesildi. Vatandaş bu uygulamadan rahatsız ve bir an önce son bulmasını bekliyor.