2019 seçimlerine giden yolda milyonları sıkıntıya sokacak uygulamaların peş peşe gelmesi kuşkuları da beraberinde getirdi. Önce MTV’de yüzde 40’lık zam tartışması, ardından cam filmi… 5 milyon sürücüyü, on binlerce esnafı mağdur eden uygulama ‘FETÖ operasyonu şüphesi’ uyandırdı

6 AYDA SONRA YENİDEN YASAK

Ekim 2016’da “6 ay sonra yürürlüğe girmesi şartıyla” araçlarda cam filmi yasağı kalktı. 28 Nisan 2017 tarihi itibariyle de artık cam filmi takmak serbest hale geldi. Oto sanayi tamircileri başta olmak üzere bir çok firma yüklü harcamalarla yatırım yaptı. Ancak 26 Ekim 2017’de güvenlik gerekçesiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi.

HAFİF KUSURDAN AĞIR KUSURA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili düzenleme hakkında araç sahiplerini uyardı. Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye de göre daha önce 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.

MİLYARLAR ÇÖPE GİDİYOR

YASAĞIN kalkması ile ortalama 5 milyon araç cam filmi taktırmıştı. Bir otomobil için 4 cam filmi taktırmak makul rakamlarla 150 TL’den başlıyor. Ayrıca 6 ay önce 150 TL verip taktırılan cam filmleri en az 90 TL verilerek çıkartılacak. Bu da 1,2 milyar TL’nin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Üstelik, yasak sonrası depolarda kalan cam filmleri de işin başka bir boyutu. Yasak, sürücülerin yanı sıra on binlerce esnafın mağduriyetine yol açıyor.

CAM FİLMİ YASAĞI MİLYONLARI MAĞDUR EDECEK

BU FİLMİ VİZYONDAN KALDIRIN

Geçen yıl yayınlanan ve nisan 2017’de yürürlüğe giren yasa ile araçlarda cam filmi takmak yasak olmaktan çıkarıldı. Birçok oto tamircisi kalitesine göre 200 TL’den başlayan fiyatlarla araçlara filmi taktı. Ancak TÜVTÜRK tarafından cam filmi takan firmalara da şart geldi

Firmalar, bunun için bir dizi düzenlemenin getirildiği yasaya uygun iş yapmak için ciddi meblağlarda masraflar yatı. Ancak 26 Ekim 2017’de cam filmi takmak ‘güvenlik gerekçesi’ ile yeniden yasaklandı. 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek. Ekim 2016’da “6 ay sonra yürürlüğe girmesi şartıyla” araçlarda cam filmi yasağı kalktı. 28 Nisan 2017 tarihi itibariyle de artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi. Oto sanayi tamircileri başta olmak üzere birçok firma da buna uygun düzenlemelere gitti. Çünkü hem araç sahipleri, hem cam filmi üreticileri hem de uygulamayı yapan işyerleri için bazı şartlar vardı.

6 AY SONRA TEKRAR YASAK

Buna uygun değişiklikler yapıldı ve bunun için de hayli yüklü harcamalar yapıldı. Ancak 26 Ekim 2017’de güvenlik gerekçesiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi. Cam filmi yasağı Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir düzenleme de araç muayene istasyonları için yapıldı.

HAFİF KUSURDAN AĞIR KUSURA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili düzenleme hakkında araç sahiplerini uyardı. Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.

400 bin lira yatırım yapan var

Bir yıl önce 400 bin liralık yatırım yaparak, otomobil cam filmi için iş yeri açan oto tamircisi Durmuş Koç, cam filminin yasaklanması nedeniyle 10 kişiye istihdam sağladığı dükkanını kapatma noktasına geldi. “Depomuzda 300 bin liraya yakın cam film var ve onlar da elimizde kaldı” diyen Koç şunları aktardı: "Yönetmeliğe göre, TSE ve hizmet yeterlilik belgesini alarak, faaliyete başladım. Bilim ve Teknoloji Bakanlığının uygun gördüğü standartlarda çalıştık. Şu anda hem biz hem de müşterilerimiz mağdur oldu."

5 MİLYONA YAKIN ARAÇ VAR

YASAĞIN ardından polis ekipleri denetimlerine başladı. Cezası ise 206 ile 427 lira arasında değişiyor. Cam filmli araç kullananların sayısı 5 milyona yakın. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor. Uygulama kendinden film camlı araçlar için geçerli değil.

MİLYARLAR ÇÖPE GİDİYOR

YASAĞIN kalkması ile ortalama 5 milyon araç cam filmi taktırmıştı. Bir otomobil için 4 cam filmi taktırmak makul rakamlarla 150 TL’den başlıyor. Ayrıca 6 ay önce 150 TL verip taktırılan cam filmleri en az 90 TL verilerek çıkartılacak. Bu da 1,2 milyar TL’nin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Üstelik, yasak sonrası depolarda kalan cam filmleri de işin başka bir boyutu. Yasak, sürücülerin yanı sıra on binlerce esnafın mağduriyetine yol açıyor.

BİRÇOK KEZ DAVA KONUSU OLMUŞTU

TRAFİK polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmaları bir çok kez mahkemeye de taşındı. Balıkesir'de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu. İstanbul'da da bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, kadın sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı.

İLK CEZA 206 LİRA İKİNCİSİNDE TRAFİKTEN MEN

DENİZLİ Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından yapılan rutin kontrollerde camında film olan araç sürücüleri uyarılıyor. Özellikle sürücünün görüş açısını kapatan filmlerin ise sökülmesi isteniyor. Ayrıca araç camında film olan sürücülere aracın bu şekilde vizeden de (muayene) geçmeyeceği uyarısı yapılıyor. Trafik ekipleri filmlerin bir an önce sökülmesi gerektiğini, ilk cezanın 206 TL olduğunu, ikinci cezada ise aracın trafikten men edileceğini belirtiyor.

Fotograf: Mahmut Yüksel

DEPODAKİ ÜRÜNLERİMİZ NE OLACAK?

İstanbul Zeytinburnu’nda oto aksesuarı işi yapan İbrahim Yüksel, cam filminin yasaklanması ile zor günler geçirdiklerini söyledi. “Serbest bırakılınca ürün ve eleman aldık” diyen Yüksel, bir elemanın yemek ve sigorta ile 4 bin lira maliyeti olduğunu açıkladı. Yüksel, 15 bin liralık ürünün depoda atıl duruma düştüğünü söyleyen Yüksel, şu ifadeleri kullandı: “150 liraya cam filmi takarken, 90 lira maliyete 60 lira da bize kalıyordu. 4 araç ile günü kurtarıyor ve bize yetiyordu. Şimdi ise 50 liraya yaptığımız filmleri söküyor. Eleman çıkarmak da büyük vebal. O da ev geçindiriyor. İşin bir de manevi boyutu var. Cam filmi, Türk örf ve adetlerimize ve annelere uygun bir durumdu. Aileler genelde bunu düşünerek cam filmi taktırdı. O halde neden halihazırda makam araçlarında cam filmi var? Bu soru akla geliyor. Herhangi bir tedbir almadan yasak geldi. Biz de bunun nedenini öğrenmek istiyoruz.”

HABER: MÜGE BEZİRCİ