Bölgedeki ve Türkiye’deki gelişmeler turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Mart ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 1,65 milyon olurken, en çok turistin geldiği ülke İran oldu.

Mart ayında İran'dan gelen turist sayısı yıllık bazda yüzde 0,6 artarak 250 bin kişiyi geçti.

En hızlı artış oranı ise İsrail'den gelen turistlerde yaşandı. Mart ayında Türkiye'yi ziyaret eden İsrailli turistlerin sayısı yüzde 137 artarak 19 bini aştı.

Rus turistler yarı yarıya azaldı

Kasım 2015'te Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinden bu yana diplomatik ilişkilerin gergin olduğu Rusya'dan gelen turist sayısında ise sert düşüş devam ediyor.

Mart ayında Rusya'dan gelen turist sayısı yıllık bazda yüzde 59 azalarak 24 bin seviyesinin altına geriledi.

Geçen yıl Türkiye'ye gelen toplam turist sayısının yüzde 3'ünden fazlasını oluşturan Rus turistlerin Mart 2016'daki payı ise yüzde 1,45'e gerilemiş durumda.

Yılın üç aylık dönemindeyse Rusya'dan gelen turist sayısında yaşanan düşüş yüzde 56 seviyesinde.

Alman, İtalyan, İspanyol ve İskandinav kökenli turistlerde büyük düşüş

Avrupa ülkelerinden Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısındaysa Mart ayında yıllık bazda yüzde 18'lik düşüş var.

Geleneksel olarak Türkiye'ye en çok turistin geldiği Almanya'dan gelen yabancı ziyaretçilerin sayısı Mart ayında yüzde 17 gerileyerek 231 bine düşerken, İtalya, İspanya ve Finalandiya'dan gelen turistlerin sayısı da yüzde 30'dan fazla azaldı.

Ankara ve İstanbul'da art arda yaşanan bombalı saldırıların ardından Avrupalı turistlerin İspanya'daki tatil beldelerini tercih etmeye başladığı ve Türkiye rezervasyonlarında iptallerin yaşandığı belirtilmişti.