Suudi Arabistan'ın başını çektiği Katar'ı tecrit eden ülkeler arasındaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Doha yönetimine sunulan 13 maddelik talep listesinin basına sızdırıldığını duyurdu.

Reuters'a konuşan BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, taleplerin medyaya sızdırılmasıyla arabulucuların krizi çözme şansını tehlikeye attığını söyledi.

Gargaş'a göre, aralarında Türk askeri üssünün kapatılması, Al Jazeera televizyonunun yayınına son verilmesi gibi taleplerin olduğu listenin kabul edilmemesi halinde yollar tamamen ayrılacak.

Sürpriz bir şekilde 5 Haziran'da aniden patlak veren Katar krizinde, dün yeni bir perde açıldı. Küçük Körfez ülkesine tecriti başlatan Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, bu kez 13 maddelik bir talep listesiyle Doha yönetiminin kapısını çaldı.

Talepler arasında kuşkusuz Türkiye'yi en çok ilgilendiren madde, askeri üssün kapatılması. Ankara saatler içinde bu isteği kesin bir dille reddetti, Milli Savunma Bakanı canlı yayında böyle bir ihtimalin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye, kara, hava ve deniz sınırları kapatılarak yalnızlaştırılan Katar'a krizin ilk gününden itibaren el uzattı. Türk ürünleri boşalan market raflarını bir gün içinde doldurdu, asker sevkiyatı yine hızlı bir şekilde Meclis'ten geçirildi.

Ankara bununla da kalmadı, 100'ü aşkın kargo uçağından sonra Katar'a ablukayı kıracak gemiyi de yola çıkardı. Meyve, sebze ve kuru gıda taşıyan gemi birkaç gün içinde Doha'ya ulaşacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, krizin çözülmesi için aralarında Suudi Arabistan ve Katar'ın da bulunduğu birçok ülkeyi kapsayan bir diplomasi turu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü.

Türkiye'nin hamleleri Katar karşıtı bloğun tepkisini çekmekte gecikmedi, Mısır'ın darbeci lideri Abdulfettah Sisi müttefiklerine Türkiye'ye de tecrit uygulanmasını önerme cüretini gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın düğmeye basarak krizi çıkardığını bizzat itiraf ettiği gerilimin seyrinin nereye varacağı şimdilik belirsiz.