İngiliz basınında yer alan habere göre, bir İngiliz savaş gemisi Mayıs'ta Karadenize geçiş için Türkiye'ye bildirimde bulundu.

Sunday Times gazetesinin haberinde üst düzey deniz kuvvetleri kaynaklarının aktardığına göre, İngiliz savaş gemilerinin Ukrayna ile Rusya arasında artan gerilimin ortasında Mayıs ayında Karadeniz'e doğru yola çıkacağı bildirildi.

İngiltere'nin boğazları kullanarak Karadeniz'e geçirmek için izin istediği savaş gemisi için Türkiye kararını verdi. İngiltere'nin isteğinin Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak değerlendirildiği bildirildi.

Haberde gemilerin Karadenize konuşlanmasının Ukrayna ve İngiltere'nin NATO müttefikleri ile dayanışma içinde olduğunu göstermek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'de de bölgeye gemi gönderme kararı almış, ancak daha sonra geri adım atmıştı.

ABD, yaptığı resmi duyuru ile Montrö Anlaşması'na uygun olarak Boğazlardan geçiş yaparak Karadeniz'e giriş yapacak iki savaş gemisi için Türkiye'ye yaptığı başvuruyu geri çekmişti.

KREMLIN ABD'Yİ UYARMIŞTI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya'dan askerini geri çekmesini isterken, Moskova yönetimi de ABD'yi 'provokatif davranmaması' için uyarmıştı. Rus basını bu açıklamanın Putin'in talimatı ile yapıldığını yazmıştı.

ABD'nin, Karadeniz'e çıkacağı bildirilen savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini iptal etmesini de değerlendiren Kremlin Sözcüsü Peskov, şöyle konuşmuştu; 'Şu anda durum çok gergin. Biliyorsunuz çeşitli tatbikatlar çerçevesinde hem NATO hem de ABD'nin askeri teçhizatları doğrudan sınırlarımıza aktarıldı. İlave askeri teçhizatların aktarımı durumu daha da gerginleştirecektir. ABD'nin gemi göndermeme kararı neticesinde tansiyonun düştüğü şeklinde yorum yapmak için henüz erken.'