İsviçre’nin Cenevre kentindeki bir banka ve çevresindeki bazı restoranların tuvaletlerinin, 500 euroluk banknotların yırtılarak klozete atılması sonucu tıkandığı ortaya çıktı. İsviçre polisi banknotları tuvalete atan kişiyi araştırıyor.

Alman Der Spiegel internet portalında yer alan habere göre; Cenevre kentindeki UBS bankasının bir şubesinin tuvaletinde, yaklaşık 100 bin euro değerindeki 500’er euroluk banknotlar bir makasla kesilerek klozete atılmış ve daha sonra da sifon çekilmiş. Kanalizasyon yoluyla hareket edip banka şubesinin yanındaki bazı restoranların tuvaletlerini de tıkayan banknotların kime ait olduğunu İsviçre Polisi tespit etmeye çalışıyor.

İsviçre Adalet Bakanlığı Sözcüsü Vincent Derouand; bir makasla çok küçük parçalar halinde kesilen banknotların, banka şubesinin kasa bölümündeki tuvalete atıldığını ve birkaç gün içinde bitişikteki restoranların tuvaletlerini de tıkadığını düşündüklerini söyledi. İsviçre’nin “Tribune de Genève” gazetesinde yer alan iddiayı da doğrulayan Derouand, paraların, yıllar önce bankanın kasasında parlarını saklayan bir İspanyol kadına ait olabileceği ihtimalinin üzerinde durduklarını belirtti.

İsviçre kanunlarına göre, ne banknotları yırtmak ne de kanalizasyonun tıkanmasına sebebiyet vermek bir suç sayılıyor. Ancak İsviçre Polisi olaydaki şüpheli durumdan hareketle paraları kimin attığını ve bir suç eyleminde kullanılmış olabileceği şüphesiyle paranın kökenini araştırıyor. UBS bankasından ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Avrupa Merkez Bankası Mayıs 2016’da, 2018 yılının sonuna doğru 500 euroluk banknotların basımını durduracağını açıklamıştı. Karara gerekçe olarak bu banknotların, kara para aklama, terör finansmanı ve kayıt dışı başka işlerde kullanılması gösterilmişti.