Başbakan Yıldırım, "3 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Yük paylaşımı konusunda daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir. AB ile başlattığımız program beklediğimiz hızda sürmemektedir" dedi

Başbakan Binali Yıldırım ile Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Juri Ratas, Çankaya Köşkü’ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile AB ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: Türkiye, bölgenin ve Avrupa’nın güvenliğiyle istikrarı için büyük bir fedakarlığı gerçekleştiriyor. Bu anlamda tabii ki AB başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinin Türkiye’nin yaptığı bu çalışmayı takdirle karşılaması anlamlıdır, iyidir; ama yeterli değildir. Yük paylaşımı konusunda da daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir. AB ile bu anlamda başlattığımız bir program vardır. Ancak bu program, beklediğimiz hızda sürmemektedir."

'YENİ SÜRECİN BAŞLATILMASINI BEKLİYORUZ'

AB'nin mültecileri yardım konusunda verdiği sözü yerine getirmediğini söyleyen Yıldırım, "3 milyar Avro’luk bir destek programının bugüne kadar 800 milyon Avro gibi bir kısmı ancak hayata geçmiştir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1.6 milyar Avro olmasına rağmen gerçekleşmesinin düşük kalması anlaşılabilir bir durum değildir. Bu konuyu Sayın Başbakan ile paylaştık. Sürecin hızlandırılması konusunda kendisinin desteğini talep ettik. Türkiye ile zirve yapılması ve 2016’da kararlaştırılan konuların Türkiye-AB ilişkileri bakımından tekrar canlandırılması adına adımların atılmasını beklemekteyiz"

AB SÖZÜNÜ TUTACAK MI?

Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Juri Ratas'a 'Göçmen anlaşması nedeniyle Türkiye'ye verilmesi gereken 3 milyar euro soruldu. Ratas, "Estonya’nın dönem başkanlığı sırasında 2.9 milyar Euro ile ilgili olarak bunlar tahsis edilmiş durumda. Sizin başbakanınızın da ifade ettiği gibi 1.6 milyar euro farklı anlaşmalar çerçevesinde sunulacak. Bunun 800 milyonu da kullanılmış durumda şu aşamaya kadar" diye yanıt verdi.