ABD Başkanı Joe Biden'ın Kongre'deki yaptığı konuşmada Kuzey Kore'nin nükleer programının tehdit unsuru oluşturduğunu söylemesinin ardından Pyongyang yönetiminden sert açıklamalar yapıldı. Pyongyang, ABD'nin düşmanca bir politika sürdürmeye niyetli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Washington'ın Kuzey Kore'de insan hakları durumunu eleştirerek ülkenin liderlerinin onuruna hakaret ettiğini söyledi. Başka bir açıklama ise Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın ABD İşleri Genel Direktörü Kwon Jong Gun tarafından yapıldı. Kwon, Biden'ın açıklamasını kabul edilemez ve büyük bir hata olarak tanımlayarak şu ifadeleri kullandı:

'ABD'nin savunma amaçlı caydırıcılığını bir tehdit olarak adlandırmasının mantığa aykırı olduğunu ve Kuzey Kore'nin meşru müdafaa hakkına bir saldırıdır.'

Bir diğer açıklama ise Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong'dan geldi. Yo Jong, Güney Kore'yi, kaçak aktivistlerin Kuzey Kore karşıtı bildiri yayınlamasını engelleyemediği için sert bir şekilde eleştirdi. Yo Jong, Güney Kore'ye kaçanların içinde dolar ve Pyongyang'daki hükümet karşı broşürler taşıyan balonları Kuzey Kore'ye gönderdiğini söyledi.

'İNSAN ARTIKLARI'

Aynı zamanda hükümette üst düzey bir görevde olan Kim Yo Jong, Güney Kore'yi eleştirerek, 'Güney Kore'ye kaçanlar Kuzey Kore'ye doğru içinde para olan balonlar gönderdi. Bu kabul edilemez. Güney'deki insan artıklarının yaptıkları hamleler ülkemiz için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor ve buna yanıtımız ağır olacak' dedi.