Suriye'de Beşşar Esed rejimi ile muhalifler arasındaki son esir değişiminde serbest kalan anne Reşa Çorbacı, çocuklarıyla birlikte tutuklu kaldığı yaklaşık üç yılın ardından, Türkiye sınırındaki İdlib'te yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

Esed rejimi güçleri, başkent Şam'ın batısındaki Dareyya kentinde yaşayan anne Çorbacı'yı 22 Mayıs 2014'te tutukladı.

Ablası ve üç çocuğuyla birlikte Mezze askeri havaalanı tutuklu merkezinde 2 yıl 8 ay geçiren Çorbacı, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

"Rejim, aslında kocamı arıyordu." diyen Çorbacı, tutuklandıklarında oğlu Uveys'in 5, kızı Mine'nin 3 ve Betül'ün 2 yaşında olduğunu söyledi.

Pasaport dairesinde alıkonulduklarını anlatan Çorbacı, "Tutuklandığımda 7 aylık, ikiz bebeklere hamileydim. Bir araçla Mezze cezaevine getirildik. Bizi birden fazla kişi sorguya çekti. Çok korkmuştum. Bana, çocuklarıma ve teyzesine numara verdiler. Görevliler bizden isimlerimizi unutmamızı, bu numaraları ezberlememizi istediler. Biz, cezaevinde rakamlardan ibarettik. Daha sonra görevliler, bizi tek kişilik hücrelere kapattı. Üç çocuğum ile aynı hücrede kaldım." diye konuştu.

Anne Çorbacı, "Üzüntüden dolayı sütüm kesildi. İki yaşındaki çocuğumu emziremez oldum. Tutuklu merkezinde bedenen ve ruhen çok yoruldum. Rejim güçleri hücrede karyolaya yatmama müsaade etmiyor ve bizi karyolanın yanında yerde oturmaya zorluyorlardı. Çocuklara da aynı şeyi yapıyorlardı. Bana ve çocuklarıma olmadık zorluklar yaşattılar. Yatak var ama ona oturmamıza ve yatmamıza izin yoktu. Çocuklar 4 ay yanımda kaldıktan sonra cezaevi müdürü, çocukları aşı için sağlık ocağına götürdüğünü söyledi. Çocukları bir yetimhaneye götürmüşler. Ancak bir kaç ay sonra çocukları tekrar bana getirdiler." ifadelerini kullandı.

"Doğumda yanımda ailemin olmasına izin vermediler"
Doğum sancılarının artması üzerine iki asker eşliğinde ambulansla hastaneye götürüldüğünü söyleyen Çorbacı, hastanede yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Hastanede normal doğum yapmadım. Sezaryenle Sefa ve Merve'yi doğurdum. Doğumhanenin kapısı önünde iki silahlı asker nöbet tutuyordu. Ailem yanımda olmadığı için çok ağladım. İyi beslenemediğim için sütüm de yoktu. Çocukları boş yere emziriyordum. Odama hemşire olarak gönderdikleri iki kız, bana çok kötü davranıyordu. Benden kalkmamı ve çocuklara bakmamı istediler."

Rejimle muhalifler arasında 7 Şubat'ta gerçekleşen esir değişimiyle özgürlüğüne kavuşmasının ardından İdlib kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgede 5 çocuğuyla hayatına ve yaşamaya devam eden Reşa Çorbacı, Şam'ın Dareyya bölgesindeki evine dönmek istediğini söyledi.