Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İçişleri Bakanı Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens, Belçika Federal Parlamentosunda, Brüksel'deki saldırılarla ilgili yetkililerin ihmalinin araştırılması için kurulan komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Jambon, Maelbeek metro istasyonundaki saldırıyı gerçekleştiren İbrahim El Bakraoui'nin Suriye sınırında yakalandıktan sonra Türkiye'den sınır dışı sürecinde yaşananları anlattı.

"YABANCI SAVAŞÇI OLDUĞUNU ANLAMAK İÇİN TERÖR UZMANI OLMANIZ GEREKMİYOR"

Bakan, Türkiye'deki Belçikalı irtibat görevlisinin, Bakraoui'nin yakalandığını öğrendiği 20 Haziran ve sınır dışı edildiği 14 Temmuz arasında "neredeyse hiçbir şey yapmadığını" kaydederek, şöyle konuştu:
"Tüm teşkilatın ya da bunların yöneticilerinin değil tek bir kişinin ihmalkar davrandığı ve görevine kendini adamadığından başka bir sonuca ulaşamıyorum. Polis teşkilatı içindeki biri, ihmalkar davrandı ve terörizm bağını hemen hissedebileceğiniz bir meselede proaktif değildi. Bakraoui, 10 yıl hapse mahkum edilmiş. Türkiye üzerinden Suriye sınırına gitmeden önce birkaç yıl yatmış. Onun bir yabancı savaşçı olduğunu anlamak için terör uzmanı olmanız gerekmiyor."
Jambon, kendisine bağlı polis teşkilatı içinde birinin gösterdiği "ihmal" nedeniyle Başbakan Charles Michel'e istifasını sunduğunu ancak Başbakan'ın görevine devam etmesini istediğini de hatırlattı.

TERÖR BAĞINI BULMALARI 6 AY SÜRDÜ

Dışişleri Bakanı Reynders ise, Belçika polisiyle irtibata geçenin Türk polisi olduğunu ancak yazışmanın elektronik ortamda yapılmasının alışılagelen bir uygulama olmadığını, dolayısıyla irtibat görevlisinin bilgilendirilmesinin zaman aldığını söyledi.
Adalet Bakanı Geens ise, Bakraoui'nin terör bağlantısının Aralık 2015'te fark ettiklerini belirterek, "Kardeşinin (Halid El Bakraoui) Paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. Ki bunlar bizi İbrahim El Bakraoui de götürebilirdi" diye konuştu.
Komisyon, değerlendirmesini yapıp bir rapor yayımlayacak.