BDT'nin İnternet sitesindeki açıklamaya göre, Tacikistan Parlamentosunun alt kurulu Temsilciler Meclisi, BDT ülkeleri tarafından 2011'de imzalanan Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nı onaylayarak, ülkenin, serbest ticaret bölgesine katılımını sağladı.

Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Nematulla Hikmetullahzade, parlamentoda yaptığı konuşmada, söz konusu anlaşmanın, ülkesi ile topluluk üyeleri arasındaki ticareti kolaylaştıracağını ve ilgili prosedürü sadeleştireceğini kaydetti.

Tacikistan'ın dış ticaretinde, başta Rusya ve Kazakistan olmak üzere BDT üyelerinin payı yüzde 50'yi buluyor.

BDT ülkeleri arasında Serbest Ticaret Bölgesi'nin oluşturulmasını öngören anlaşma, 18 Ekim 2011'de St. Petersburg'ta düzenlenen BDT Hükümet Başkanları toplantısında sekiz üye ülkenin temsilcileri tarafından imzalanmıştı. Anlaşma, 20 Eylül 2012 tarihinde Rusya, Belarus ve Ukrayna'nın, ülkelerindeki onay sürecini tamamlamasının ardından yürürlüğe girmişti.

Onay sürecinin daha sonra tamamlandığı Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Moldova, Serbest Ticaret Bölgesi'ne dahil olurken, Özbekistan da bu anlaşmaya kendi koşullarının yer aldığı özel bir protokol imzalayarak katılmıştı. (AA)