Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında CHP'nin Mersin'de yaptığı mitingi değerlendirdi.

Suriye Halk Meclisi'nin Hatay için yaptığı sözde açıklamayı da değerlendiren Savaş, Suriye politikası ile ilgili hükümete çağrıda bulundu.

SAVAŞ: UMUTLAR DAHA ÇOK YEŞERECEK

Milletin Sesi mitinginin çok güzel ve heyecanlı olduğunu söyleyen Savaş, 'Alan ve alana açılan yollar doluydu. Her renkten insan gelip mitinge katkı sağladı. Gelen herkes mitinge ahenk kattı. İnsanlarımız bu siyasi atmosferi özlemiş. Halkın çoğunluğu seçim istiyor. Mitingler Kocaeli ile birlikte tüm Türkiye'de devam edecek. Mitinglerimiz devam ettikçe ülkemizde umutlar daha çok yeşerecek' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidara yürüdüğünü açıklayan Savaş, Millet İttifakı'nın Türkiye'nin yarınlarını inşa etmek için çalıştığını belirtti.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ'

Suriye Halk Meclisi'nin yaptığı açıklamaya gerekli cevabı daha önce verdiğini ifade eden Savaş, 'Hatay, Misakımillî sınırları içerisinde ülkemizin serhat şehri olmaya devam edecektir. Suriye, uzun yıllardır siyasi ve toplumsal kriz içerisinde. Savaşın çıktığı ilk günden itibaren Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan başlayarak tüm partililer olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduk. Suriye'nin kendi topraklarına sahip çıkmasından yanayız. Oradaki huzurun yeniden tesis edilmesinden tarafız. Ülkemizdeki sığınmacıların kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamasını arzuluyoruz' dedi.

Suriye'deki huzursuzluğun Türkiye'yi mutlu etmeyeceğini anlatan Savaş, 'Suriye'deki istikrarın, bütünlüğün tesis edilmesinden yanayız. Orada kaleme alınan bir bildiri bu düşüncemizi değiştirmeyecektir' ifadelerini kullandı.

'DEMOGRAFİK YAPI ALEYHİMİZE İLERLİYOR'

Resmi kaynaklara göre 500 bin olsa da Hatay'da yaklaşık 1 milyon Suriyelinin yaşadığını aktaran Savaş, '1 milyon 600 bin olan nüfusumuzun üzerine 1 milyon Suriyelinin eklenmesi bizi sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak çok olumsuz etkiledi. Suriyelilerle aramızda 35-40 yıllık entelektüel fark var. Sosyal yaşama, aile düzenine bakışımız çok farklı. Doğum oranları çok yüksek ancak eğitim seviyeleri çok düşük. Böyle olunca da demografik yapı aleyhimize ilerliyor' açıklamalarında bulundu.

Savaş, merkezi hükümetin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini bir kez daha tekrar etti.

'SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMEMELİ'

Suriyelilere vatandaşlık verilmemesi gerektiğini söyleyen Savaş, 'Bu vatandaşlar sığınmacı olarak kalmalı. Barışa katkı sağlayacak adımlar atılmalı. Hükümet bunu devlet politikası haline getirmeli. Suriye'de barışın altyapısı sağlanmalı. Bu konuda radikal ve gerçekçi kararlar alınmalı' dedi.

SAVAŞ ÇÖZÜM İÇİN HÜKÜMETİ İŞARET ETTİ

Hatay'daki çiftçi, esnaf, tüccar sayısının azaldığını da sözlerine ekleyen Savaş, 'Bu iş kollarında çalışan insan sayımız her geçen gün azalıyor. Suriyeliler, vergi avantajı, ucuz iş gücü gibi farklı avantajlara sahip olduğu için bu işlerle daha çok ilgileniyor. Bütün bunların çözümü yerel yönetimler değil merkezi hükümettir. Hatay halkının istihkakını 10 yıldır Suriyelilerle paylaşıyoruz. Sırtımızdaki yükün hükümet tarafından azaltılması gerekiyor' ifadelerine yer verdi.