Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Almanya bütün AB benden sorulur havasına birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil. Birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine, usüllerine uymayan bir şeydir. Dayatma anlamına gelikr. Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye aman aman bir an önce Gümrük Birliği'ni değiştirelim havasında değildir. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa ona göre karar vereceğiz. Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin diye can atar bir halimiz yoktur. Onun için çok fazla heyecanlanmalarına, endişe etmelerine gerek yok.

Suriye'de barışın kalıcı hale getirilmesi için Türkiye-Rsuya-İran Astana sürecini başlattı ve bu süreç daha sona kalıcı bir çözüme ulaşılması hedefleniyor. Bu amaca yönelik olarak zaman zaman bu ülkelerin üst düzey yetkilileri genelkurmay başkanları, istihbarat yetkilileri ve bazen bakanları biraraya gelip, durum değerlendirilmesi yapıyor. Buradaki amaç İdlip ve güney bölgelerinde varolan iç savaşı tamamen durdurmak ve Suriye'yi istikrara barışa ulaştırmak. Amaç budur. Bu anlamda oradaki terör gruplarına karşı bir operasyon her zaman gündemdedir. Sivil halka zarar veren, güney hudutlarımızda ülkemize zarar veren özellikle DEAŞ ve YPG gibi unsurlara karşı biz Türkiye olarak ayrıca tedbirlerimizi de alıyoruz.

Terör saldırısını şiddetle, nefretle kınıyoruz. İspanyol halkının acılarını paylaşıyoruz. Terör ülkelerin başının belası. Sadece bir ülkede olunca dikkatlerin oraya yönelmesiyle terör bitmez. İstanbul ne kadar güvenliyse, Paris, Londra da o kadar güvenli. Dolayısıyla teröre karşı ayrım yapmadan, filanca terörist, filanca terör grubu diye bir sınıflandırmaya gitmeden, terörde anlayış birliğine çok sıkı ihtiyaç var. Bu mücadeleyi yaparken istihbarat değişimi, ortak operasyona, terör suçluların iadesine kadar bir dizi çalışmayı aynı anda yürütmeye ihtiyaç var.

Bu arada Sakarya'da fındık işçilerimizi taşıyan traktör maalesef şarampole yuvarlandı. 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Acıları paylaşıyorum. Ölenlere rahmet diliyorum. Normalde açık römorklu bir traktörle yolcu taşınmaması lazım, bu yasak. Kuralları ihlal etmek hayatınızı hiçe saymak anlamına geliyor, arkada birçok acıları bırakmak anlama geliyor. Önümüz bayram, uzunca bir tatilimiz var. Tüm vatandaşlarımızdan talebimiz siz siz olun kurallara riayet edin. Yorgun, uykusuz yola çıkmayın. Sevdiklerinize, eşinize, dostunuza sağ salim ulaşın. Onların bayramını hüzüne dönüştürmeyin. Bu vesile ile idrak edeceğimiz Kurban Bayramını da şimdiden tebrik ediyorum. Bütün milletimize güzel, huzur içinde bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum.

ALMANYA'YA ADİL ÖKSÜZ NOTASI

Tabii ki birtakım çalışmaların sonucu bu bilgiler elde ediliyor. Bu bilgiler çerçevesinde de ilgili ülkelerden suçluların iadesi talep ediliyor. Yapılan işlem bu çerçevededir. Bu sadece Türkiye'nin değil aynı şekilde başka ülkelerden de Türkiye'de suçlu olan, yargılanan, aranan kişileri interpol marifetiyle başka ülkeler talep edebiliyor. Temel prensip, ülkelerin karşılıklı olarak bu taleplerin yerine getirilmesidir. Biz Almanya'dan gerek PKK gerek FETÖ mensuplarına müsamaha göstermeyin ve bu teröristlerin iki ülke arasındaki tarihsel dostluğu zedelemesine izin vermeyin. İstediğimiz budur, herhalde çok şey istemiyoruz. Gerekli detayları teknik düzeyde, karşılıklı emniyet birimleri takip ediyor.